Prioritatile viitorului buget european de dupa 2020, discutate la Bruxelles
Romania, dupa cum a declarat presedintele Klaus Iohannis, este interesata de pastrarea unor fonduri consistente pentru politici traditionale.
Articol de Carmen Gavrilă, 24 Februarie 2018, 09:37
Sefii de state si de guvern din Uniunea Europeana au discutat la Bruxelles despre prioritatile viitorului buget european de dupa 2020. Romania, dupa cum a declarat presedintele Klaus Iohannis, este interesata de pastrarea unor fonduri consistente pentru politici traditionale ca cea de coeziune si politica agricola comuna. Insa, la fialul reuniunii informale a Consiliului European, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a declarat ca trebuie taiate cu 15% fondurile de coeziune si agricultura, pentru ca e nevoie de bani pentru aparare si securizarea granitelor.
Liderii europeni au fost de acord ca Uniunea Europeana trebuie sa cheltuie mai mult pentru aparare si securitate, pentru progarmul de educatie Erasmus si ca sa opreasca migratia ilegala. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat ca sefii de state si de guvern vor sa grabeasca negocierea bugetului comun de dupa 2020, dar că un acord anul acesta e dificil de atins. La randul sau Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker a anuntat ca15 state membre din 27 sunt dispuse sa creasca nivelul contributiei lor nationale la viitorul buget comun de dupa 2020. De altfel si presedintele Klaus Iohannis a spus ca Romania este deschisa la ideea de a da la bugetul european putin peste 1,1 la suta din PIB fata de 1 procent cat da acum, astfel incat sa nu fie nevoie de taieri de la fondurile de coeziune si politica agricola comuna de care tari ca Romania au nevoie ca sa micsoreze diferentele de dezvoltare economica si sociala fata de vestul Europei.
Dar presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a mentionat la Consiliu ca din pacate realitatea impune pe viitor taieri din fondurile de coeziune si politică agricola comuna, care au acum o pondere de 70 la suta din bugetul total comun, pentru că altfel alocările pentru combaterea migratiei, aparare si securizarea granitelor ar trebui reduse cu 45%. Jean Claude Junker a estimat ca ar trebui ca fondurile pentru coeziune si agricultură să fie tăiate cu 15%. Şi preşedintele Paralmentului Europen, Antonio Tajani a insistat ca bugetul Uniunii trebuie sa reflecte priorităţile cetăţenilor în materie de securitate, migraţie şi şomaj. In plus, Tajani si-a exprimat sprijinul pentru condiţionarea fondurilor de coeziune. El a spus că cei care nu participă în întregime şi în spiritul solidarităţii la administrarea fluxurilor migratorii sau care nu respectă regulile UE trebuie să plătească pentru asta.