Priorităţile şi acţiunile ANAF ce urmează a fi întreprinse
Priorităţile şi acţiunile ANAF ce urmează a fi întreprinse pentru creşterea performanţelor instituţiei.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Mai 2022, 15:26
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - ANAF a colectat în primele trei luni ale anului venituri în sumă de peste 82,66 de miliarde de lei, cu 57 de milioane peste ţinta asumată, însă noul preşedinte al Fiscului, Ovidiu Heiuş, promite o creştere mult mai importantă a veniturilor bugetare, de circa două miliarde de euro până la finalul acestui an.
Preşedintele ANAF a organizat astăzi o conferinţă în care a prezentat priorităţile şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse pentru creşterea performanţelor instituţiei.
Reporter: Iulian Olescu - ”Noul președinte al fiscului, Ovidiu Heiuș, declară că vrea ca Agenția Națională de Administrare Fiscală să devină o instituție respectată, care să reprezinte un partener corect pentru contribuabilii onești, dar care să lupte ferm împotriva evaziunii fiscale și să își îndrepte controalele către zonele unde se înregistrează marea evaziune. Miercuri și joi s-au derulat controle la comercianții care importă legume-fructe și apoi le distribuie angro, iar astăzi la balastierele din toată țara. Președintele ANAF a vorbit și de situațiile în care contribuabilii declară anumite obligații fiscale, iar ulterior le achită doar parțial.
Ovidiu Heiuș: ”Agenții economici au declarat și dintr-un anumit motiv nu au reușit să își achite integral și ele s-au adunat în patru luni și am constatat că sunt vreo 12 miliarde de lei, în termen foarte scurt. Ceva se întâmplă pe piață. Și aici este unul din lucrurile pe care vreau să le analizez în perioada imediat următoare, care este fenomenul. Criza energetică, războiul care este la granițele României, pot să fie mulți factori și obiectivi poate și subiectivi din moment ce se adună aceste arierate. Pentru mine este un semn de întrebare și asupra lor se poate acționa, cred eu, destul de rapid pentru a le recupera, de a nu le lăsa să se rostogolească în timp.”
Ovidiu Heiuș spune că își dorește creșterea bazei de impozitare și a conformării voluntare, dar și o completare și o întinerire a personalului, dotarea Fiscului cu tehnică de calcul și programe informatice performante și pregătirea angajaților pentru folosirea acestor dotări, totul în vederea creșterii calității actului administrativ al ANAF.”