Priorităţile preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene
România are pe agenda preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene o serie de dosare dificile, precum bugetul multianual de după 2020.
Articol de Carmen Gavrilă, 28 Decembrie 2018, 15:14
România are pe agenda preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene o serie de dosare dificile, precum bugetul multianual de după 2020 şi creşterea rolului global al forului comunitar.
În acest ultim punct, Bucureştiul doreşte să includă o regiune de interes maxim pentru ţara noastră, anune zona Mării Negre. Redactorul nostru Carmen Gavrilă a stat de vorbă despre priorităţile preşedinţiei române cu ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, şi cu ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ceamba.
Reporter: Carmen Gavrilă - Ministrul de externe Teodor Meleşcanu a explicat în exclusivitate pentru postul nostru de radio că România vrea să obţină calificarea Mării Negre drept zonă prioritară şi pentru Uniunea Europeană, aşa cum este acum pentru NATO.
Teodor Meleşcanu: Una din preocupările pe care le vom avea în timpul preşedinţiei este să venim cu propuneri referitoare la dezvoltarea colaborării în Marea Neagră, în general, creşterea unor măsuri de încredere între statele membre, promovarea turismului, a interconectivităţii în materie de energie şi, în acelaşi timp, de colaborare directă a Uniunii Europene, cu structurile regionale. Noi dorim ca Uniunea Europeană să fie mult mai implicată şi în aceste formate regionale.
Reporter: În timpul preşedinţiei rotative România are pe agendă unul dintre cele mai complicate dosare, cel al bugetului multianual european, în condiţiile în care o schiţă a bugetului ar trebui să fie gata pentru negocieri în Consiliu, în toamna anului viitor. Ministrul delega pentru afaceri europene, George Ceamba, a explicat în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi că preşedinţia română vrea să realizeze un cadru de negociere a bugetului.
George Ceamba: Practic, la momentul ăsta, ceea ce primim de la preşedinţia austriacă este doar o inventariere a tututor problemelor şi conexiunilor care pot apărea sau cu care ţările membre le vor între diverse seturi de politici şi inclusiv în ceea ce priveşte setul de alocări.
Reporter: Cei doi miniştri au mai spus că România va avea de fapt doar aproximativ 3 luni să obţină încheirea unor dosare sau progrese, din cauza alegerilor europarlamentare din mai.