Principiile noii legi a sănătăţii, discutate de autorităţi
Sistemul de urgenţă va rămâne în continuare gratuit, dar va fi desfiinţat monopolul public în asigurările obligatorii de sănătate, a explicat ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi.
Articol de Marilena Frâncu, 02 August 2012, 14:23
Autorităţile şi toţi cei implicaţi în domeniul sanitar au discutat la Bucureşti principiile care stau la baza noii legi a sănătăţii.
Sistemul de urgenţă va rămâne în continuare gratuit, dar va fi desfiinţat monopolul public în asigurările obligatorii de sănătate, a explicat ministrul de resort, Vasile Cepoi.
Sistemul de asigurări, organizarea spitalelor şi medicina de familie sunt domeniile care vor suferi cele mai mari modificări prin noul proiect de lege, iar definitoriu în acest sens rămâne pachetul de servicii de bază oferit populaţiei.
Ministrul sănătaţii, Vasile Cepoi a explicat că până acum, acest pachet funcţiona pe principiul "primul venit, primul servit", iar fondurile existente se terminau după primele zile ale lunii, neputând acoperi toate nevoile.
"Cetăţenii ar trebui să decidă dacă doresc să se asigure pentru toate serviciile şi atunci trebuie să plătească mai mult sau dacă doresc să se asigure pentru serviciile cu risc crescut şi atunci trebuie să reducem pachetul de servicii, adică acele servicii care costă puţin şi care sunt accesibile financiar oricărei persoane, să nu mai facă parte din pachetul de servicii de bază şi să includem acolo numai serviciile al căror cost nu este sustenabil la o plată directă, să nu mai avem liste de aşteptare la cancer, la diabet zaharat, la hepatită cronică, la intervenţii chirurgicale, şi aşa mai departe", a declarat Vasile Cepoi.
Ministrul sănătăşii a precizat că legea va fi dezbătută în parlament în această toamnă, când ar putea intra în vigoare şi coplata pentru serviciile medicale.
"Nivelul coplăţii este minim, de aşa manieră încât să nu limiteze accesul la servicii medicale, între 4 lei la medicul de familie, până la 90 de lei la un institut clinic", a adăugat Vasile Cepoi.
Autorităţile speră ca introducerea coplăţii să limiteze cererea excesivă şi nejustificată de servicii, dar şi să înlăture raportarea unor servicii medicale neefectuate în mod real.