Principele Regent Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea, va fi reînhumat azi în noua catedrală arhiepiscopală și regală din Curtea de Argeș
La eveniment vor participa reprezentanți ai Guvernului, ai Armatei, ai societății civile și membri ai Casei Majestății Sale. Mormântul principelui regent Nicolae va fi amplasat lângă cel al fratelui său mai mare, regele Carol al II-lea, în pridvorul noii Catedrale.
Articol de Sergiu Şteţ, 29 Martie 2024, 07:57
Prințul Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea, va fi reînhumat vineri, 29 martie, în noua catedrală arhiepiscopală și regală din Curtea de Argeș, conform unui comunicat emis de Casa Regală, transmite Agerpres.
Slujba de reînhumare va fi oficiată de arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului începând cu ora 12. Mormântul principelui regent Nicolae va fi amplasat lângă cel al fratelui său mai mare, regele Carol al II-lea, în pridvorul noii Catedrale.
Ceremonia va fi de natură militară și religioasă, iar Custodele Coroanei va fi reprezentat de principele Radu. La eveniment vor participa reprezentanți ai Guvernului, ai Armatei, ai societății civile și membri ai Casei Majestății Sale.
Conform sursei menționate, la începutul acestui an, Guvernul a aprobat aducerea în țară a rămășițelor pământești ale principelui Nicolae, al doilea fiu al regelui Ferdinand Întregitorul și al reginei Maria, precum și ale soției sale, Ioana Doletti.
Agerpres aminteşte că Principele Nicolae al României s-a născut la Castelul Pelişor din Sinaia, la 3 august 1903, fiu al principelui moştenitor Ferdinand şi al principesei moştenitoare Maria. Principele Nicolae a fost botezat de către Împăratul Rusiei, Nicolae al II-lea.
Începând de la vârsta de 16 ani (1919) el a studiat la Colegiul Eton, în Anglia, şi l-a avut drept tutore pe Henri Peter Hansell, care se ocupase şi de educaţia Principelui de Wales (viitorul Rege Edward al VIII-lea). A făcut, de asemenea, începând din anul 1923, un stagiu militar în Marina Regală Britanică, devenind ofiţer. A rămas în Marea Britanie până în anul 1926.
A depus jurământul ca prim-regent al României pe 20 iulie 1927, la vârsta de 23 de ani. A fost regent până la 8 iunie 1930, când tronul a fost preluat de fratele său, regele Carol al II-lea. Ulterior, a primit funcţii onorifice, precum acelea de inspector general al armatei şi de preşedinte al Consiliului Superior al Aeronauticii.
S-a căsătorit, la 28 octombrie 1931, cu Ioana Dumitrescu-Doletti. Căsătoria nu a fost însă recunoscută de Carol al II-lea, care a hotărât să-l trimită pe fratele său în două călătorii succesive, în Europa şi Statele Unite. Relaţiile dintre fraţi au devenit tot mai tensionate, Nicolae neacceptând să îi fie anulată căsătoria. La 9 aprilie 1937, Carol al II-lea l-a exclus din Familia Regală, i-a suprimat titlurile şi drepturile dinastice şi l-a autorizat să poarte numele de Nicolae Brana, relatează Casa Regală.
Principele Nicolae a părăsit România, plecând în Spania, apoi în Elveţia. După instaurarea regimului comunist în România, a sprijinit organizaţiile exilului românesc, printre care Institutul Român de la Freiburg (şi biblioteca), revistele Libertatea Românească şi Fapta, tipărite la Madrid, şi Editura Factum. A înfiinţat, la Paris, Centrul Român de Cercetări, iar în 1954 Uniunea Asociaţiilor Române din Germania.
După moartea soţiei sale, în 1963, s-a căsătorit a doua oară, în 1967, cu Thereza Figueira de Mello, originară din Venezuela.
Principele Nicolae s-a întâlnit în exil cu Regele Mihai şi Regina Ana o singură dată, în Elveţia. A murit la Madrid, la 9 iulie 1978, în vârstă de 74 de ani, şi a fost înmormântat la Lausanne, alături de prima soţie.