Primul muzeu virtual din lume despre Holocaust, inaugurat la Cluj-Napoca
Muzeul virtual care are ca tematică Holocaustul este o iniţiativă a Institutului de Iudaistică şi Istorie Evreiască din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 28 Ianuarie 2017, 03:27
Primul muzeu virtual din lume, care are ca tematică istoria Holocaustului, a fost lansat ieri, la Cluj-Napoca. Este o iniţiativă a Institutului de Iudaistică şi Istorie Evreiască din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.
Muzeul este structurat în cinci panouri tematice şi cronologice, al căror text este însoţit de documente, imagini, hărţi, tabele, grafice, dar şi înregistrări audio şi video, iar în Şimleu Silvaniei a fost inaugurat un Memorial al copiilor ucişi în lagărele naziste. Nu au lipsit momentele de rugăciune şi s-au aprins lumânări.
Urmaşi ai supravieţuitorilor Holocaustului, oameni de cultură, elevi şi studenţi, prezenţi în Şimleu Silvaniei s-au rugat pentru copiii exterminaţi de nazişti şi au participat la dezvelirea unei plăci comemorative la sinagoga din localitate.
Profesorul Daniel Stejăreanu, Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord: "Acest Memorial nu se adresează doar copiilor din Şimleu Silvaniei, ci se adresează tuturor copiilor, peste un milion jumate de copii care au fost exterminaţi în timpul Holocaustului. Am încercat să concentrăm toate activităţile noastre pe partea educaţională, dar şi pe partea memorială. Vom reda Muzeului de la Şimleu Silvaniei o placă memorială, care va conţine 546 de nume de familie ale copiilor cu precădere din Şimleu Silvaniei, care au fost deportaţi şi ucişi în perioada Holocaustului.
Ne aducem aminte în fiecare an de această dată, de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, unii spun că este o aniversare, penrtu că lagărul din Polonia a fost eliberat de către trupele aliate. Alţii spun că este un moment trist, în care s-au descoperit cadavrele celor care au fost exterminaţi în perioada anilor 1942-1945, în acest lagăr. de aceea, la Şimleu şi în judeţul Sălaj, am încercat în fiecare an să organizăm evenimente cu impact educaţional, să încercăm să îi conştientizăm de cea mai mare tragedie a istoriei recente a Europei".
Evenimentele organizate pentru comemorarea victimelor Holocaustului vor continua luni, 30 ianuarie, la Zalău, cu o conferinţă internaţională pe probleme de antisemitism, la care sunt aşteptaţi preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, ÎPS Andrei Andreicuţ, şi consulul general al Ungariei în România, Excelenţa sa, Mile Lajos.