„Primul laborator pentru screening neonatal” din România
Primul laborator pentru screening neonatal din ţara noastră fost creat de Universitatea de Medicină din Cluj, în parteneriat cu o Universitate din Islanda şi Alianţa Naţională pentru Boli Rare din România.
15 Martie 2023, 18:24
În România creşte de la 3, la 33 numărul de testări pentru depistarea maladiilor de care pot suferi nou-născuţii. Primul laborator pentru screening neonatal din ţara noastră fost creat de Universitatea de Medicină din Cluj, în parteneriat cu o Universitate din Islanda şi Alianţa Naţională pentru Boli Rare din România. Probele analizate vor fi prelevate în spitalele şi clinicile din şapte judeţe din Transilvania.
Laboratorul pentru screening neonatal extins va permite depistarea precoce a unor maladii din categoria bolilor rare, spune rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj, profesorul Anca Buzoianu.
Anca Buzoianu: Prin acest proiect dorim creșterea capacității de testare de la 3 la 33 și această depistare precoce poate să influențeze în mod deosebit evoluția copilului care se naște cu o boală rară.
Proiectul internațional este posibil pentru că în Cluj există specialiști de bună calitate în domeniul spectrometriei de masă, spune directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență, profesorul Claudia Gherman.
Claudia Gherman: Genetica este cea care validează mutația genetică și aceste centre trebuie să fie și să funcționeze pentru a prelua și confirma diagnosticul pe care noi îl evidențiem.
Medicii spun că acest proiect este necesar pentru că un diagnostic corect pus la timp poate contribui la salvarea vieților micilor pacienți.