Primul comandament NATO din România, inaugurat la începutul lui septembrie
Ministrul Mircea Dușa a spus că în septembrie va fi inaugurat primul comandament al Alianţei Nord-Atlantice de pe teritoriul ţării noastre.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 27 August 2015, 07:07
Miercuri în poligonul Smârdan din judeţul Galaţi, in cadrul exerciţiului multinaţional Swift Response 15, 230 de militari din Italia, Spania şi din Forţele Terestre ale Statelor Unite, au executat un asalt aeropurtat.
S-au paraşutat din şase avioane de tip C130 şi aproape simultan militari ai trupelor NATO au aterizat cu paraşutele în desant şi în poligoanele Hohenfels din Germania şi Novo Selo din Bulgaria unde se vor desfăşura antrenamente ulterioare.
Swift Response 15 condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite este cel mai mare exerciţiu NATO aeropurtat desfăşurat pe continentul european de la încheierea Războiului Rece.
Momentul paraşutării celor 230 de militari italieni, spanioli şi americani a fost urmărit cu interes de ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, alături de care s-au aflat reprezentanţi ai Forţelor Aliate participante la exerciţiu.
Precizând că astfel de exerciţii de pregătire a forţelor NATO sunt importante şi se pot desfăşura şi datorită alocărilor bugetare suficiente pentru Armată, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a vorbit despre importanţa bazelor de pregătire a forţelor NATO din România.
Mircea Duşa: "Desigur, noi avem mai multe poligoane certificate NATO, avem poligonul de la Cincu, avem poligonul de la Smârdan, poligonul de la Babadag şi în toate aceste poligoane în acest an s-au organizat în acest an exerciţii de instruire şi pregătire în comun cu partenerii noştri NATO".
"Aşa după cum ştiţi, şi în momentul de faţă, la Câmpia Turzii se află o escadrilă de avioane a Statelor Unite, avioane F15, care se pregătesc în comun cu militarii noştri de la forţele aeriene. În Poligonul Cincu se află militarii de la Garda Naţională din Alabama, militari genişti care pregătesc acolo câteva fortificaţii şi realizarea unui drum în poligon pe care probabil îl vom inaugura la începutul săptămânii viitoare, şi de asemenea pe data de 3 septembrie vom inaugura simultan la ora 11:00 în toate cele 6 state de pe graniţa de Est a uniunii Europene, comandamentele de tip NFIU, ocazie cu care se va ridica drapelul NATO și va fi primul Comandamentul NATO care va funcționa în România", a spus ministrul apărării.
Printre cei 230 de paraşutişti s-a aflat chiar şi generalul locotenent Steve Townsend, comandantul Grupării Operative Întrunite, care este şi comandantul Corpului 18 Aeropurtat, corp care constituie forţa de răspuns global a SUA cu misiunea de a putea desfăşurat rapid la ordin în orice punct de pe planetă.
După ce la aterizarea cu paraşuta s-a zgâriat uşor într-o sârmă ghimpată, situaţie care l-a făcut să spună că poligonul din Smârdan este un adevărat câmp de luptă, generalul locotenent Steve Townsend a vorbit despre scopul acestui tip de exerciţiu, dar şi despre importanţa României în cadrul structurilor NATO.
Steve Townsend: "Primul scop este acela de a ne îmbunătăţi pregătirea, de a ne ascuţi cuţitele. Forţele armate ale NATO sunt ca un cuţit şi ne vom ascuţi tăişul acestui cuţit. Al doilea scop este cel de a demonstra capabilităţile pe care le avem din punct de vedere al NATO, al aliaţilor şi prietenilor noştri din Europa, dar şi de a ne demonstra capabilităţile pentru potenţialii noştri adversari, oricare ar fi ei. România este un partener foarte puternic. Am luptat alături de militarii români în Afganistan încă din 2001, şi de fiecare dată când NATO a întrebat cine vrea să se implice, România a fost prima ţară care a răspuns pozitiv".