Primii pelerini la Sfânta Parascheva
Pelerini din ţară se află la catedrala mitropolitană din Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei (video).
Articol de Bogdan Mihai, 10 Octombrie 2009, 13:47
Moaştele sfintei Parascheva au fost depuse astăzi dimineaţă pe esplanada Mitropoliei în jurul orei 08:00, după ce racla a fost purtată într-o procesiune în jurul Catedralei.
Potrivit jandarmilor, la ora 11.00, rândul la moaşte cuprindea aproximativ 1.500 de persoane şi era desfăşurat pe o distanţă de 500 metri.
Pentru a face loc pelerinilor, autorităţile locale au închis circulaţiei unele străzi din perimetrul Mitropoliei. Pelerinajul "Calea Sfinţilor" va avea loc duminică seara.
Moaştele Sfintei Parascheva vor fi scoase în procesiune pe străzile centrale ale Iaşiului, din imediata apropiere a Mitropoliei, până la Biserica "Sf. Nicolae Domnesc" unde se va face joncţiunea cu moaştele Sfântului Vasile cel Mare.
După o ceremonie religioasă, moaştele celor doi sfinţi vor fi purtate de clerici înapoi spre Mitropolie şi vor fi depuse în curtea lăcaşului de cult pentru ca pelerinii să se poată închina.
Momentul culminant al acţiunilor religioase este programat pentru 14 octombrie, când va fi oficiată Sfânta Liturghie cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.
Ca şi anul trecut, slujba se va desfăşura în aer liber, în faţa Catedralei, şi nu în interiorul acesteia, cum se întâmpla până în urmă cu doi ani, când credincioşii erau nevoiţi să asculte slujba la difuzoare.
Manifestările dedicate hramului Sfintei Parascheva coincid şi cu evenimentele organizate de primăria Iaşi în cadrul Sărbătorilor Iaşiului, ce se desfaşoară în perioada 3 - 18 octombrie.
Vineri, au fost deschise o serie de târguri, în condiţiile în care peste 400 de comercianţi din toată ţara îşi vor expune produsele timp de o săptămână.
Pe parcursul sărbătorilor vor avea loc evenimente culturale, competiţii sportive, expoziţii de artă, activităţi de voluntariat, spectacole de dans, concerte cu artişti, simpozioane, dezbateri, lansări de carte, târguri ai meşterilor populari şi parade.
Faţă de anul trecut, bugetul alocat de municipalitate este cu 26% mai mic, în condiţiile în care evenimentul se desfăşoară pe o perioadă de timp mai mare.
Din anul 2000, Iaşiul a devenit oraş internaţional de pelerinaj, alături de Tesalonic, din Grecia, Trondheim din Norvegia, Edinburgh din Marea Britanie şi Praga din Cehia.