Primele emoţii ale Evaluării Naţionale din acest an
Elevii care au încheiat clasa a VIII-a au avut la dispoziţie două ore ca să rezolve subiectele de la proba la Limba şi literatura română.
25 Iunie 2024, 13:31
Subiectele au putut fi rezolvate fără prea mari probleme, i-au zis reporterului nostru Angela Cerven câţiva candidaţi din Capitală, abia ieşiţi din sălile de examinare.
-: Nu pot să zic că a fost prea greu sau prea ușor, a fost la mijloc. Pentru subiectul doi am avut caracterizare din primul text, care a fost 'Cireşarii'. Câteva luni m-am pregătit...
-: Un an de zile.
-: Față de ce aș fi făcut acuma un an,da, sunt mulțumit.
-: Pentru mine a fost destul de ușor pentru că am învățat.
-: Pentru mine a fost destul de ușor, a fost foarte bine că nu a picat mesajul textului, cred că voi lua o notă destul de mare pentru că a fost ușor.
-: Sincer, evaluarea a fost mai uşoară decât am crezut. Din fericire nu ne-a dat text liric; am primit caracterizare, foarte ușoară pentru cei care au învățat. M-am pregătit 2 ani de meditații la română și aproape 3 ani de meditaţii la mate. Urmează nota 10 și un liceu bun.
Care au fost exact subiectele pe care le aveau de rezolvat absolvenţii de gimnaziu ne spune corespondenta RRA din Vaslui, Alina Darie.
Reporter: Cei peste 3500 de elevi absolvenți de clasa a VIII-a din județul Vaslui au susținut astăzi proba la Limba română din cadrul Evaluării Naționale. Subiectele de examen au cuprins două texte, unul aparținând autorului Constantin Chiriță, iar cel de-al doilea scriitoarei Cella Delavrancea. Între alte cerințe, elevii au avut de redactat o compunere de cel puțin 150 de cuvinte, în care să îl caracterizeze pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță. La ieșirea din sălile de examen, elevii s-au arătat în mare parte mulțumiți de ceea ce au scris în lucrări.
-: Am greșit doar la una.
-: Eu am scris totul.
-: N-a fost foarte greu. A fost cât de cât bine. Am greșit la unele chestii.
-: A fost ușor. M-am pregătit, nu pot să zic că nu m-am pregătit.
-: Mai avem la Matematică.
Reporter: Şi ai emoţii?
-: Da, la Matematică, da.
Reporter: De ce?
-: Pentru că nu prea îmi place.
Reporter: Profesorii de limba română, la fel și un număr mare de părinţi au fost prezenți în curțile unităților de învățământ. Cadrele didactice le-au recomandat părinților să-i încurajeze pe copii, indiferent de situație.
Profesoara Daniela Tonigaru: Părinții, în primul rând, au rolul de a-i sprijini și de a le oferi suport copiilor, nu neapărat să critice. Indiferent de rezultat, este bine să fie alături de ei, să-i motiveze, să-i încurajeze.
Reporter: Următoarea probă la matematică va fi susținută joi, 27 iunie, iar rezultatele vor fi aflate pe 3 iulie. Ulterior, vor fi soluționate eventualele contestații, mediile finale urmând să fie afișate pe 9 iulie. Media aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la probele din cadrul Evaluării Naţionale reprezintă media de admitere la liceu.