Primăvară cu greve
Autorităţile se vor confrunta în primăvară cu o formă acută a crizei sociale.
Articol de Mihaela Enache, 10 Februarie 2010, 15:32
Sindicatele ameninţă cu pichetări ale prefecturilor şi ale ministerelor pe parcursul lunii viitoare, mitinguri în aprilie şi posibilă grevă generală în luna mai.
Este prima formă a calendarului de proteste prezentat astăzi de federaţiile sindicale din sectorul bugetar care fac parte din Cartel Alfa.
Protestele s-ar putea extinde la toate confederaţiile sindicale.
Sindicaliştii acuză Guvernul că promovează legi contradictorii şi că prejudiciază drepturile salariaţilor la negocierea contractelor colective de muncă, la o salarizare corectă şi la siguranţa locurilor de muncă.
Preşedintele Confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, anunţă că, deşi sunt pregătiţi de proteste, nu exclud dialogul cu reprezentanţii autorităţilor.
"Ceea ce se încearcă este ca să se intre într-un dialog social responsabil cu guvernul României, cu responsabilii din guvernul României pentru diferitele sectoare bugetare şi care să permită finalizarea, de fapt, a angajamentelor oficiale şi care astăzi se uită din ce în ce mai mult", a declarat Bogdan Hossu.
La Cartel Alfa sunt afiliate sindicate din educaţie, sănătate sau administraţie. Liderii lor au reamintit miercuri nemulţumirile care au dus la stabilirea planului comun de proteste, în principal, prevederile Legii unitare de salarizare şi proiectul pentru noua Lege a pensiilor cu implicaţiile pe care aplicarea sau viitoarea adoptare a acestora le au pentru fiecare categorie profesională.
Reprezentanţii bugetarilor sunt însă la fel de nemulţumiţi de felul cum decurge dialogul cu autorităţile, atunci când se discută propunerile legislative ale guvernului.
Preşedintele Alma Mater, Anton Hadăr, spune că este o problemă cu care se confruntă toate organizaţiile sindicale.
"Ne cheamă la discuţii, dar acolo efectiv se face mimare a dialogului social. Potrivit unor principii fundamentale ale Uniunii Europene, în care am pătruns şi noi în această perioadă, constatăm că suntem strânşi de mâini şi de picioare şi că una discutăm acolo şi alta apare în legislaţie.
"Ori, acest lucru cred că trebuie să conducă la schimbarea poziţiei guvernului. Un minim prag al transparenţei trebuie menţinut. Ori, cred că în momentul de faţă, guvernul a coborât sub acest prag", a spus Anton Hadăr.
Şi celelalte centrale sindicale din România iau în considerare organizarea de proteste. Săptămâna trecută, membri ai sindicatului din învăţământ "Spiru Haret" au pichetat sediul Ministerului Educaţiei, iar liderul lor, Marius Nistor, în calitate de vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, spune că măsuri de protest urmează să fie stabilite la nivelul întregii confederaţii.
Blocul Naţional Sindical va face, până în 20 februarie, o evaluare a felului în care guvernul a răspuns aşteptărilor pe care sindicatele afiliate le-au avut, iar vicepreşedintele Ovidiu Jurcă spuce că şi aici este probabilă organizarea de mişcări sindicale.