Primării, universităţi pot depune proiecte cu finanţare din Fondul Special
Preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, a precizat, la "Apelul Matinal" de la Radio România Actualităţi, ce sume pot fi alocate.
Articol de Radiojurnal, 02 Mai 2019, 10:58
Primăriile şi universităţile pot depune proiecte de dezvoltare cu finanţare din Fondul Special
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 mai, ora 10:03:01) -
Primăriile şi universităţile pot depune, începând de astăzi, proiecte de dezvoltare cu finanţare din Fondul Special, înfiinţat în acest sens.
Solicitările pot fi depuse la Registratura Comisiei Naţionale de Prognoză şi sunt analizate în ordinea înregistrării.
Suma alocată pentru acest an este de 5 miliarde de lei. Potrivit programului, primăriile pot să ceară bani pentru maximum două proiecte, iar pentru a-i primi, trebuie să transmită Comisiei Naţionale de Prognoză, cea care gestionează Fondul, autorizaţia de realizare a lucrărilor sau devizul de lucrări şi documentaţia tehnică necesară începerii execuţiei acestora.
Preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, a precizat, la "Apelul Matinal" de la Radio România Actualităţi, ce sume pot fi alocate şi cum este verificată cheltuirea acestor bani:
Ion Ghizdeanu: Nu există prevăzută nicio limită, avem în acest moment asigurat în buget 500 de milioane şi efective pentru primele trei luni 300 milioane de lei, ca împrumut din Trezorerie. Se pot face anul acesta contracte pentru o sumă mult mai mare, dar acestea sunt efectiv plăţile pentru semestrul II, practic. În luna mai vom începe, evident, şi plăţile.
Acest fond completează Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi el se acordă practic pe măsură ce se lucrează şi nu înainte. Se dă un avans de 5% şi, ulterior, pe măsură ce vin documentele de decont, se va aloca 10% pe măsura realizării lucrărilor. Porneşte pe baza declaraţiei şi cererii fiecărei unităţi admnistrative sau universităţi, dar, ulterior, este verificat inclusiv de ANAF şi de Ministerul Finaţelor Publice, pentru că aici intervine problema excedentului, problemad datoriei locale, lucruri care sunt verificate de Ministerul Finanţelor Publice.