Primăria sectorului 6 din București vrea mai multe celule fotovoltaice
Primarul S6, Ciprian Ciucu, spune că a comandat la toate instituțiile publice audit energetic pentru a accesa programele guvernamentale care finanțează celulele fotovoltaice.
Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 05 August 2022, 15:20
Cătălin Cîrnu: Invitatul ”Apelului matinal” de astăzi este primarul Sectorului 6 al capitalei, Ciprian Ciucu, și purtător de cuvânt al Asociației Municipiilor din România.
Bună dimineața!
Daniela Petican: Bună dimineața!
Ciprian Ciucu: Bună dimineața!
Cătălin Cîrnu Înainte de toate, a existat la nivelul Asociației Municipiilor din România vreo discuție privind unele măsuri de reducere a consumului energetic?
Ciprian Ciucu: Discuții consultative inclusiv pe acest subiect au avut loc și în trecut, mă refer în special la investiții care să ducă la eficiența energetică. În ultimul timp, de când cu seceta și /.../ asociația nu s-a mai văzut, deci nu au mai fost evenimente dedicate și în care să se ridice această problemă.
Daniela Petican: Da, tocmai atunci când este nevoie nu s-a întrunit asociația.
Ciprian Ciucu: E un for consultativ, asociația este un for consultativ, noi trebuie să ne întâlnim ca să discutăm, discutăm inclusiv permanent pe mijloacele electronice, adică nu e asta o problemă.
Daniela Petican: Bun. Şi printre măsurile pe care le-ați discutat, că ați zis că așa ați discutat despre așa ceva, despre măsurile de reducere a consumului energetic, care ar fi acelea?
Ciprian Ciucu: Eu vă zic ce facem noi la Sectorul 6 în acest moment. În primul și în primul rând am început investiții și pe unele chiar le-am terminat, investiții în clădiri /.../, adică aproape zero... cum să zic? îmi vine în engleză, în fine, nu pot acuma să vă traduc...
Cătălin Cîrnu: Cu eficiență energetică foarte bună.
Ciprian Ciucu: Eficiența energetică este foarte, foarte bună și ne-am ocupat și ce să vedeți că deja suntem consumatori, adică punem în rețea, din cinci școli nu luăm din rețea, prin celulele fotovoltaice și pentru eficiență energetică sporită. De asemenea, am comandat la toate instituțiile din sectorul 6, toate instituțiile publice care țin de primărie, să facem audit energetic pentru a accesa programele guvernamentale care finanțează celulele fotovoltaice. Deci cam în aceeași direcție mergem. În ceea ce privește consumul sau consumul de energie în special, noi ca primărie de sector nu avem foarte mult curent electric pe care să-l consumăm, pentru că, de exemplu, iluminatul public este la primăria capitalei.
Cătălin Cîrnu Aveți de exemplu vreun plan, nu știu, cu apariția acestor panouri fotovoltaice pe mai multe clădiri din sectorul 6, de pe blocuri și dacă știți dacă există vreo plan și la nivel național?
Ciprian Ciucu: Da, cu siguranță este un program de finanţare naţională, e mai mult decât un plan /.../ va scoate linii de finanţare pentru autorităţile locale pentru acel deziderat și tot... nu mai știu exact care minister să vă zic acuma, dar există un program inclusiv pentru agenţii economici care au /../ care pot să și le eficientizeze din punct de energetic. Sunt două programe naționale la nivel guvernamental, unul destinat autorităţilor locale și unul agenților economici.
Daniela Petrican: Aveţi cumva exemple de alte municipii din România, în afară de Arad, care au trecut deja la economisire?
Ciprian Ciucu: Economisirea este bine că se întâmplă, dar de fapt soluţiile sunt în investiţii în eficienţă energetică. Economisirea ţine practic de comportament şi este la îndemână şi acum să vedem cât se economiseşte pentru că să schimbi comportamente e cel mai greu. Nu ştiu alte municipii, le-am aflat şi eu chiar de la dumneavoastră, dar probabil că în momentul în care lucrurile sunt drastice, cu toţii vom trebui să economisim.
Daniela Petrican: Poate v-am dat teme de gândire pentru Consiliul acela al.... pentru Asociația Municipiilor din România.
Cătălin Cîrnu: Da, alta este curiozitatea noastră: dumneavoastră, ca primar, vorbiți des cu alți colegi, omologi, indiferent de partidul din care fac parte și de zona în care se află? Schimbați idei de lucru?
Ciprian Ciucu: Evident, în primul rând vorbesc cu primarii din București foarte des, nu des şi evident, permanent sunt în legătură cu diverși colegi din țară şi ne sfătuim, schimbăm informații, idei, ne inspirăm unii de la alții, da, răspunsul e da.
Cătălin Cîrnu: Să știţi că am primit foarte multe întrebări acum de la ascultători. În condițiile în care sectorul 6, sper să nu greșesc, are vreo 350 de mii de locuitori.
Ciprian Ciucu: Spre 400.000.
Cătălin Cîrnu: Avem problema cinematografului Favorit, ce se mai întâmplă la parcul Drumul Taberei, pe unde este deviată linia lui 41 și de ce nu se lucrează - e întrebarea mea- azi noapte de exemplu nu se lucra la stația, la refugiul de la Orșova?
Ciprian Ciucu: Trebuie să adresaţi aceste întrebări celor care au acele lucrări.
Cătălin Cîrnu: Mă gândesc că dumneavoastră vă răspund. Noi am încercat.
Ciprian Ciucu:Păi da, darca să îi sun eu şi să vă sun după aceea pe dumneavoastră înapoi şi să vă spun... nu ştiu ce se lucra aseară.
Cătălin Cîrnu:Asta inseamna ca nu stiti?
Ciprian Ciucu: Pai da, nu ştiu ce se lucra. Asta e o întrebare puţin ciudată. Cum adică de ce nu se lucra aseară? Întrebaţi-mă lucruri care ţin de Primăria Sectorului 6...
Cătălin Cîrnu: Bun, cinematograful Favorit, centrul cultural, ţine de Primăria Sectorului 6?
Ciprian Ciucu: Da, evident că ţine de Primăria Sectorului 6.
Cătălin Cîrnu: Bun, trebuia inaugurat în 2022. Ideea este - ce s-a întâmplat?
Cirpain Ciucu: Păi s-a întâmplat că lucrările pe care le-au făcut... Constructorul a fost foarte, foarte întârziat. Deci, în momentul în care am venit la primărie erau deja foarte întârziate lucrările, pentru că deja au fost contractate în urmă cu şase ani. Au crescut materialele de construcții. Constructorul a cerut o sumă dublă față de cea cu care a licitat, nu am putut, evident, să îi dăm această sumă, era şi ciudat şi nu era nici bază legală și a trebuit să reziliem contractul, să punem în conservare ceea ce se construise și să reluăm procedura de achiziție de lucrări. Şi, în sfârșit, am făcut acest lucru, a fost foarte multă muncă, a trebuit să reevaluăm tot ce se lucrase şi ieri am publicat pe SEAP şi a apărut anunțul ca să putem relua lucrările. Deci, practic, am deblocat și cred că suntem printre puţinele autorităţi publice locale din ţară care au luat astfel de măsuri curajoase, fără să mai mergem în justiție, fără să ne mai certăm cu constructorii, fără să mai avem şantiere abandonate. În ceea ce priveşte Drumul Taberei, metroul, acolo sunt lucrări care sunt făcute de către Metrorex. Metrorex este în subordinea Ministerului Transporturilor, da?
Cătălin Cîrnu: Bun, asta am priceput. Dar nu știu, ca primar nu ar trebui să știm exact ce se întâmplă în sector?
Ciprian Ciucu: Ba da, evident că ştim şi...
Cărălin Cîrnu: Metrorex nu ne răspunde.
Ciprian Ciucu: Ca primar am cerut Guvernului condus de Florin Cîțu să aloce bani şi a alocat bani, ca primar m-am dus personal să vorbesc cu constructorul Astaldi și am deblocat lucrările. Dar nu am putut să vă răspund de ce nu se lucra aseară.
Daniela Petrican: Nu, noi ne gândeam de ce nu au lucrat aseară, având în vedere că era o temperatură potrivită de muncă.
Cătălin Cîrnu: Normală era astăzi la 37 de grade Celsius... /.../
Daniela Petrican: În sensul acesta v-am întrebat, nu de altceva.
Ciprian Ciucu: De unde să ştiu eu de ce o firmă care este subcontractată de Ministerul Transportuilor nu a lucrat aseară? Asta nu am de unde să ştiu. Eu ştiu în mare care este stadiul lucrărilor şi evident că monitorizez.
Daniela Petrican: Tocmai, în ideea aceasta, că ați monitorizat lucrările, ar trebui să știți. Domnule primar, haideți să atingem un subiect care, cu siguranță, arde pe toată lumea din Sectorul 6. Sectorul 6 știm că este unul dintre cele care a suferit în iarna trecută din cauza lipsei apei calde și, poate, uneori a caloriferelor mai puțin fierbinți. Deci, într-un fel, economia a fost făcută de nevoie decât de voie. Nu putem să nu vă întrebăm cum va fi la iarnă pentru locuitorii acestui sector al Capitalei?
Ciprian Ciucu: Termoficarea aparține, este /.../ de către Termoenergetica, care este în subordinea Consiliului General al Primăriei Municipiului București.
Cătălin Cîrnu: Asta știm.
Ciprian Ciucu: Așa. După ce v-am spus acest lucru, ce pot să vă zic este că am insistat și mai mult decât atât, nu doar că am insistat, chiar dacă noi nu avem competență în domeniul termoficării, am pus bani pentru un proiect de investiții care să ducă la creșterea calității serviciului. Mai mult, am avut discuții permanente cu Energetica Servicii pentru a repara o anumită conductă lăsată de izbeliște 30 de ani și care va livra agent termic în sectorul 6 și acuma se lucrează la ea, s-a pus agent termic pe ea, adică de fapt apă ca să vadă dacă e ciur sau nu și se pare că este funcțională. Deci în sectorul 6 mă aștept să fie mai bine anul acesta. Problemele evident au fost destul de mari, rețeaua este veche și am cerut și eu primarului general să grăbească investițiile, că fără investiții rețeaua de termoficare nu va mai exista.
Cătălin Cîrnu: Da, suntem curioși acum, așa de final de interviu, vă răspunde de regulă primarul general când îl apelați?
Ciprian Ciucu: Câteodată da, câteodată nu. Nu mi-e foarte, foarte clar nici acum, după doi ani care este stilul de lucru al domniei sale. Dacă are un interes, mă sună, dacă nu are un interes...
Daniela Petican: Nu vă răspunde la telefon.
Ciprian Ciucu: Nu știu, câteodată răspunde, câteodată nu răspunde...
Cătălin Cîrnu: Şi noi suntem în slujba și în interesul cetățeanului, nici nouă nu ne răspunde, în fine... Mulțumim pentru prezența la ”Apel matinal” și pentru discuția pe care am purtat-o. Rămânem optimiști.
Ciprian Ciucu: Cu plăcere!
Cătălin Cîrnu: Lucrurile vor merge în direcția dorită!