Primari și alți reprezentanți ai autorităților locale, audiați la DNA
Primarul din Timişoara, Nicolae Robu şi fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, au fost audiaţi vineri la sediul central al DNA din capitală.
Articol de Costin Grigore, 18 Februarie 2017, 06:58
Primarul din Timişoara, Nicolae Robu şi fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, au fost audiaţi ieri timp de mai multe ore la sediul central al DNA din capitală.
Împreună cu fostul viceprimar Traian Stoia şi alţi funcţionari din primărie, au fost puşi sub acuzare şi sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, într-un dosar de corupţie legat de vânzarea ilegală a aproape 1000 de imobile naţionalizate din municipiu.
Majoritatea clădirilor se află în centrul vechi al oraşului. Printre ele, imobile realizate de arhitecţi celebri în secolul XIX sau chiar clădiri în care au funcţionat secţii ale unor spitale.
Potrivit procurorilor, au fost evacuate forţat de noii proprietari, ce ar fi intrat ilegal în posesia imobilelor, cu complicitatea unor funcţionari din primărie. Prejudiciul estimat este de 40 de milioane de euro. Atât Nicolae Robu, cât şi Gheorghe Ciuhandu au declarat că documentele pe care le-au semnat aveau în toate cazurile avizul de legalitate.
Tot la DNA a ajuns ieri şi preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache. Este urmărit penal pentru luare de mită şi şantaj, pentru că în 2008, în calitate de secretar de stat în Ministerul de Interne, Marian Petrache a primit din partea unui primar două vacanţe de lux şi 10.000 de euro pentru organizaţia de partid.
Anchetatorii au constatat că Marian Petrache a obţinut aceste beneficii prin constrângere. El a declarat apoi că a fost denunţat de fostul edil al oraşului Jilava, Adrian Mladin, aflat în prezent în închisoare pentru corupţie.
Tot ieri, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la cinci ani de închisoare pe fostul senator Cătălin Voicu pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Este vorba de dosarul în care este acuzat că ar fi intervenit la conducerea Electrica şi Electrica Serv pentru ca o firmă să primească preferenţial contracte. Tribunalul i-a contopit pedeapsa cu o altă condamnare şi a rezultat o pedeapsă de şapte ani. Hotărârea nu este definitivă.