Prima şedinţă de guvern a noului cabinet
Şedinţă e programată la doar o zi de la votul de învestitură primit în parlament. Cabinetul Tudose a primit 275 de voturi pentru, cu 20 mai puţine decât obţinuse guvernul Grindeanu
Articol de Amalia Bojescu, 30 Iunie 2017, 07:48
Noul Guvern va avea prima şedinţă, la doar o zi de la votul de învestitură primit în parlament. Cabinetul Mihai Tudose a primit 275 de voturi pentru, cu 20 mai puţine decât obţinuse guvernul Grindeanu.
Premierul Mihai Tudose spunea că România nu are nevoie de un guvern relaxat, ci de unul în stare permanentă de alertă. El i-a asigurat pe parlamentari că obiectivele echipei sunt recuperarea întârzierilor şi implementarea măsurilor din programul de guvernare.
"Nu vreau să critic ceea ce a fost, dar înţeleg că a existat o frână, iar mie mi s-a spus să transform această frână în acceleraţie, iar asta am să fac", a spus premierul Mihai Tudose.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spunea că programul de guvernare trebuie respectat, indiferent de costurile politice. Acesta a fost şi motivul pentru care guvernul Grindeanu a fost schimbat.
"S-au făcut greşeli în guvernare, da, cu siguranţă da, dar am avut şi avem puterea şi curajul să recunoaştem acest lucru. Vom urmări cu mai multă atenţie, dar în acelaşi timp, vom fi şi mai aproape ca termenele din programul de guvernare să fie respectate", a concluyionat Liviu Dragnea.
ALDE îl sprijină pe Mihai Tudose cu discernământ şi condiţionat de agenda sa privind statul de drept - spunea deputatul Varujan Vosganian. El a cerut, totodată, respectarea măsurilor din programul de guvernare convenite în coaliţie.
"Dacă va exista o discuţie privind redefinirea cotei unice prin trepte de impozitare sub actualele cote, suntem dispuşi să discutăm, dar orice modificare a cotei unice în sensul creşterii impozitării, indiferent cum îi spunem acestei abateri de la cota unică, nu va găsi în ALDE un partener", a avertizat deputatul ALDE, Varujan Vosganian.
Un vot condiţionat a dat şi UDMR, care speră într-un dialog deschis pe toate temele care vor intra în circuitul decizional.
"Acest vot nu este un cec în alb. Nu vom putea susţine introducerea impozitului pe cifra de afaceri şi ar trebui să ştim la ce se referă taxa de solidaritate, cum nici impozitul pe venitul global nu mi se pare o iniţiativă care ar schimba ceva în bine", a amintit reprezentantul UDMR.
Liberalii au votat împotriva învestirii guvernului şi au criticat modificările aduse programului de guvernare. "PNL consideră că distrugeţi în acest ritm toată România. În momentul acesta nu faceţi nimic altceva decât să pulverizaţi toate şansele României", sus'ine deputatul PNL, Ben Oni Ardelean.
Un vot împotrivă au dat şi parlamentarii USR. Deputatul Cristian Seidler spunea că România are nevoie de o altă majoritate, întrucât actuala coaliţie nu mai are legitimitate.
"Domnule Mihai Tudose, alături de colegii dumneavoastră din PSD şi ALDE, v-aţi pierdut legitimitatea de a mai conduce România", a opinat deputatul USR, Cristian Seidler.
Parlamentarii PMP nu au participat la şedina de plen şi nici nu au votat. Premierul Mihai Tudose spunea că va ţine cont de sfaturile date, iar noile măsuri din programul de guvernare vor fi discutate cu toţi partenerii, iar apoi, dezbătute în legislativ.