Prima aplicaţie a salvamarilor de pe litoral
Este perioada vacanţelor, începe un nou weekend, vremea se anunţă bună în mai toate regiunile ţării şi, prin urmare, pe litoral sunt aşteptate cifre record de vizitatori.
Articol de Florin Lepădatu, 19 Iulie 2019, 08:18
Este perioada vacanţelor, începe un nou weekend, vremea se anunţă bună în mai toate regiunile ţării şi, prin urmare, pe litoral sunt aşteptate cifre record de vizitatori.
Vineri se lansează, la Constanţa, prima aplicaţie a salvamarilor de pe litoralul românesc.
Pe lângă serviciile de salvamar, aplicaţia pentru telefoane mobile pune la dispoziţia tuturor celor care vor să se bucure de soare şi de mare un instrument rapid de informare şi raportare a situaţiilor critice din zona în care fac plajă.
Corespondentul RRA, Sorin Cealera ştie mai multe despre aplicaţie: "Lansarea oficială a aplicaţiei va avea loc astăzi, la ora 11:00, dar ea este deja disponibilă şi poate fi descărcată pe orice smartphone.
Dacă permiteţi ca aplicaţia să vă localizeze, veţi primi informaţii despre steagul arborat de salvamari în zona în care vă aflaţi, dar şi diferite alerte pentru a vă semnala starea de siguranţă sau de pericol.
SeaStatus indică, de asemenea, temperatura aerului, viteza şi direcţia vântului, temperatura apei, starea mării, înălţimea valurilor.
Are o hartă cu punctele de salvamari şi plajele din Constanţa şi Mamaia, unde este deocamdată disponibilă.
Conţine informaţii utile despre pericolul de înec, cea mai frecventă cauză pentru producerea tragediilor fiind nerespectarea indicaţiilor date de salvamari, a panourile de avertizare şi informare.
SeaStatus conţine sfaturi pentru înotători şi oferă detalii despre semnalistica pe plajă; steagul galben-roşu permite scăldatul, când se adaugă cel galben scăldatul este recomandat numai celor cu experienţă, iar când este arborat şi cel roşu scăldatul este strict interzis, pentru că există curenţi puternici care pun viaţa în pericol.
La reunirea de astăzi vor participa reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor şi Salvamarilor profesionişti din România, dar şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, care au demarat, zilele trecute, campania "Atenţie la scăldat" de prevenire a populaţiei privind pericolul de înec."