Prezenţă "scăzută" la şedinţele de plen
Institutul pentru Politici Publice afirmă că în perioada februarie - iunie, peste 100 dintre cei 470 de parlamentari au participat la mai puţin de jumătate dintre şedinţele de plen.
Articol de Cătălin Gomboş, 08 Iulie 2010, 19:21
Doar patru deputaţi şi un senator au fost prezenţi, în ultima sesiune parlamentară, la toate voturile în plen de la Camera Deputaţilor şi Senat - se arată în cel mai recent raport de monitorizare a activităţii parlamentarilor, realizat de Institutul pentru Politici Publice.
În acelaşi timp, peste 200 de proiecte de lege sau propuneri legislative au termenele de adoptare depăşite.
În perioada februarie - iunie peste 100 dintre cei 470 de parlamentari au participat la mai puţin de jumătate dintre şedinţele de plen.
Prezenţa a fost totuşi mai bună decât cea constatată în precedenta sesiune parlamentară, iar acest fapt s-ar datora mutării disputei politice în legislativ, unde au fost dezbătute o serie de proiecte de lege cu mize importante, dar şi o moţiune de cenzură.
La deputaţi, cele mai multe absenţe la vot le-au avut o parte dintre cei care sunt şi miniştrii, însă aceştia sunt scutiţi de drept de la participarea la şedinţele de plen, mai arată Institutul pentru Politici Publice.
Dintre deputaţii care nu sunt miniştrii, Doru Claudian Frunzulică şi Robert Negoiţă au participat la doar 12, respectiv 39, dintre cele 387 de voturi finale.
Prezent la toate cele 387 de voturi finale a fost Cristian Petrescu, deputat de Bucureşti, care consideră că excepţia pe care o reprezintă ar trebui să fie, de fapt, o stare de normalitate.
"Din moment ce ai fost ales să îi reprezinţi în Parlament pe cetăţenii respectivi este ca şi cum te-ai duce la serviciu. Dacă dvs. sau altcuiva care nu a fost la serviciu într-o anumită zi i s-ar tăia ziua de lucru ar fi ceva foarte normal, iar la mai multe absenţe ar trebui daţi chiar afară", spune Cristian Petrescu.
Absenţele nemotivate "ar trebui sancţionate"
Printre senatorii care au cele mai multe absenţe sunt Crin Antonescu, care şi-a exprimat votul doar în 3 ocazii, Dan Voiculescu, cu doar 6 voturi, şi Cristian Diaconescu, cu 11 voturi. Nici unul dintre cei trei nu a putut fi contactat telefonic pentru a-şi prezenta punctul de vedere.
Ioan Ghişe, înregistrat cu doar 5 voturi finale, a explicat că a fost prezent la majoritatea şedinţelor, însă a refuzat să voteze.
"Eu votez moţiunile de cenzură, moţiunile simple şi forma de a refuza să votez este protestul meu" a declarat Ioan Ghişe.
Statisticile prezentate de Institutul pentru Politici Publice nu au ţinut cont şi de eventualele absenţe motivate ale parlamentarilor, cum ar fi concediile medicale sau deplasările în interes de serviciu, întrucât acestea nu erau menţionate pe paginile de internet ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
În ceea ce priveşte absenţele nemotivate, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, consideră că acestea ar trebui sancţionate.
"Să îţi pierzi mandatul dacă ai o prezenţă foarte scăzută. O altă soluţie este aceea prin care inclusiv prezenţa să se ţină funcţie nu de infamele liste de prezenţă, ci funcţie de voturile exprimate pe parcursul unei zile de vot", a declarat Adrian Moraru.
În ceea ce priveşte procesul legislativ, Institutul pentru Politici Publice a constatat că în Parlament există peste 200 de proiecte de lege cu o vechime mai mare de 6 ani, iar unele dintre acestea depăşesc chiar termenul prevăzut de Constiuţie pentru finalizarea procesului legislativ.
Pe de altă parte, Institutul pentru Politici Publice a criticat ceea ce a numit ineficienţa iniţiativelor legislative ale parlamentarilor, o mare parte dintre aceste nefiind adoptate ca legi.