Prezența F-22 la Kogălniceanu ”arată solidaritatea SUA cu România”
Șeful Forţelor Aeriene Române, generalul Laurian Anastasof, a declarat că prezenţa în România a celor două performante aeronave americane arată solidaritatea SUA cu România.
Articol de Radiojurnal, 25 Aprilie 2016, 21:10
Două aparate F-22 Raptor ale Forţelor Aeriene Americane - de generaţia a cincea şi nedectabile pe radar - au ajuns astăzi pentru prima dată în România, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, în cadrul operaţiunii 'Atlantic Resolve'.
Operaţiunea a fost concepută de Statele Unite după izbucnirea conflictului din Ucraina în 2014 în vederea protejării statelor din flancul estic al NATO.
La Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, şeful Forţelor Aeriene Române, generalul Laurian Anastasof, a declarat că prezenţa în România a celor două performante aeronave americane arată solidaritatea Statelor Unite cu România, aflată în vecinătatea Rusiei.
El a explicat că au existat situaţii în care a fost nevoie ca piloţii români să decoleze de urgenţă, întrucât aeronavele ruseşti s-au apropiat destul de mult de spaţiul aerian românesc.
Laurian Anastasof: ”Au existat, mai ales de când suntem vecini aici cu Crimeea, situaţii în care în apropierea spaţiului aerian naţional au fost zboruri ale Federaţiei Ruse.
”Distanţele la care aceste zboruri se realizează sunt în general peste 100 de kilometri.
”Dacă un avion rusesc decolează dintr-o bază din Crimeea în acest moment şi depăşeşte 100 de kilometri faţă de ţărmurile Crimeii, el deja devine un zbor care poate determina îngrijorare din partea Alianţei.
”Procedura NATO ne obligă să ridicăm avioanele în aer. S-a întâmplat anul acesta de patru ori.
”Repet, nici un avion rusesc nu s-a apropiat de spaţiul aerian naţional.”
Aproape concomitent cu aterizarea celor două aparate F-22 americane în România, lângă Constanţa, preşedintele american, Barack Obama, insista la Hanovra asupra necesităţii ca ţările membre NATO să susţină "aliaţii din linia întâi", adică România, Polonia şi ţările baltice, cele mai expuse tensiunilor din partea Rusiei.
La rândul său, adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow, declara la Bucureşti că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să-şi intensifice postura de descurajare şi apărare împotriva tuturor ameninţărilor, atât pe flancul estic, cât şi pe flancul sudic.