Previziuni optimiste pentru piaţa locurilor de muncă
Autorităţile din România sunt optimiste în privinţa numărului ofertelor de pe piaţa locurilor de muncă din acest an. ANOFM anunţă că în cel mult doi ani de zile şomerii vor beneficia de un card profesional european.
Articol de Diana Domenico, 25 Martie 2011, 14:08
Ministrul muncii va cere agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă să organizeze lunar burse pentru a facilita angajarea, după ce a constatat estimările optimiste ale multor firme cu privire la evoluţia lor economică.
Guvernul se aşteaptă ca oferta locurilor de muncă din acest an de pe piaţa muncii să fie una consistentă ca o consecinţă a noului Cod al Muncii.
Datele Institutului Naţional de Statistică arată că anul trecut a fost cel mai slab din acest punct de vedere din 2005 până în prezent.
Deşi numărul mediu al locurilor de muncă vacante din România a scăzut anul trecut cu 37%, atingând cele mai mici valori din ultimii şase ani, rata şomajului în luna februarie a scăzut şi ea pentru a 11-a lună consecutiv, ajungând la 6,58%, adică puţin peste 600.000 de şomeri.
Tendinţa însă se datorează scăderii numărului de şomeri indemnizaţi, adică a celor care ies din perioada acordării şomajului.
La nivel naţional, numărul şomerilor a crescut în şase judeţe, fruntaş fiind Doljul şi a scăzut în alte 35.
La Bistriţa, judeţ care numără printre cei mai puţini şomeri, sute de persoane s-au prezentat la bursa locurilor de muncă pentru a-şi găsi o slujbă.
Cardul profesional, un "dosar de şomer la purtător"
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă au anunţat că pentru a veni în sprijinul şomerilor, în cel mult doi ani de zile, aceştia vor beneficia de un card profesional european care să conţină toate datele personale legate de carieră, pregătire profesională, calificare sau cursuri de pregătire absolvite.
Camelia Mihalcea, coordonatorul proiectului spune că din perspectiva persoanei în căutarea unui loc de muncă, cardul profesional este, de fapt, un dosar de şomer la purtător.
"Cardul va înmagazina toată informaţia de care are nevoie. Nu e nevoie să vină de fiecare dată, din nou, cu documentul din nou, cu o copie, din nou să fie undeva un dosar, unde să mai fie pusă încă o dată o hârtie.
"Fiecare agenţie locală, fiecare ghişeu va fi dotat cu acele dispozitive capabile să citească informaţia şi să o rescrie, dacă este nevoie, pe cardul respectiv", a precizat Camelia Mihalcea.
Lansarea cardului face parte dintr-un proiect finanţat cu fonduri europene, care îşi propune să ofere, într-o primă etapă, 570.000 de astfel de instrumente.
Proiectul are ca obiectiv şi lansarea unui portal care să ofere informaţii despre toate locurile de muncă de la nivel naţional.