Prevenţia tusei convulsive la copii
Puţini bolnavi de tuse convulsivă merg la doctor şi ajung să fie diagnosticaţi, atrag atenţia medicii infecţionişti.
16 Noiembrie 2024, 13:38
Medicii spun că anul acesta afecţiunea a fost o problemă evidentă în toată Europa, nu doar în România, numărul cazurilor fiind mult mai mare faţă de anii anteriori. Tusea convulsivă apare atât la adulţi, cât şi la copii şi are un risc crescut de deces. Este o infecţie respiratorie înalt contagioasă, care se manifestă prin accese de tuse violente, incontrolabile şi care poate dura de la câteva săptămâni până la luni. Adriana Turea, despre cum putem preveni această afecţiune şi cum îi putem proteja pe copii.
Reporter: Principala metodă de prevenire este vaccinarea, însă puţin ştiu că un nou-născut nu poate fi vaccinat până la vârsta de două luni împotriva tusei convulsive.
Preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, doctor Raluca Ghionaru, spune că în această situaţie poate fi vaccinată femeia gravidă.
Raluca Ghionaru: În primele luni de viaţă, viitorul membru al familiei nu are imunitate pentru o parte dintre boli. Am trecut în ultima vreme printr-o epidemie nedeclarată, să-i spunem, o incidenţă foarte mare a cazurilor de îmbolnăvire cu pertusiss, tusea convulsivă, aceea tusa de 100 de zile pe care o ştim cu toţii şi care a fost foarte, foarte frecventă. Pentru copiii foarte mici, până în câteva luni, care nu pot fi vaccinaţi până la vârsta de două luni, boala este extrem de severă, cu manifestări dramatice, cu potenţial sever de deces, cu insuficienţă respiratorie severă. Şi vaccinarea gravidei, care se face peste tot în lume, nu e un lucru inventat în România, protejează, de fapt, nu mama şi protejează copilul pentru primele luni de viaţă.
În cazul sugarilor şi copiilor cu vârsta sub un an, tratarea acestei infecţii ar putea necesita internarea acestora.