Prevenţia are o pondere mai mare decât tratamentul în cadrul Strategiei Naţionale de Sănătate
Programele sunt centrate pe cetăţean şi nu neapărat pe pacient şi se acordă o atenţie specială persoanelor vulnerabile.
Articol de Radiojurnal, 23 Octombrie 2023, 23:44
Prevenţia are o pondere mai mare decât tratamentul în cadrul Strategiei Naţionale de Sănătate, care afost adoptată la finalul săptămânii trecute de Guvern. Programele sunt centrate pe cetăţean şi nu neapărat pe pacient şi se acordă o atenţie specială persoanelor vulnerabile.
În cadrul emisiunii "Probleme la zi", secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a declarat că asistenţa medicală prespitalicească şi educaţia sunt elemente de bază pentru creşterea duratei de viaţă în ţara noastră.
Alexandru Rogobete: Este vorba de o abordare comprehensivă a sănătăţii centrate pe cetăţean şi nu pe pacient, pentru că, de fapt, nu toţi sunt pacienţi şi mai important decât să tratăm este să prevenim, iar în noua strategie de sănătate pentru următorii ani acest lucru şi-l propune, să încercăm la nivel naţional cât se poate de mult să prevenim anumite boli, să prevenim internarea nenecesară, dacă pot să-i spun aşa, în spital. Tocmai din acest motiv, majoritatea direcţiilor de acţiune din Strategia Naţională de Sănătate 2023-2030 se bazează pe asistenţă medicală prespitalicească. Şi aici mă refer la ambulatoriile de specialitate, la medicina de familie, la centrele comunitare integrate ş.a.m.d. şi există un proiect la nivelul Ministerului Sănătăţii care se desfăşoară în colaborare cu Ministerul Educaţiei "Educaţie pentru sănătate în şcoli", pentru că este absolut necesar ca încă de la nivelul gimnazial să învăţăm copiii, să le aducem în faţă elementele necesare pentru prevenţia anumitor boli. (ta1)