Prevederile proiectului legii pensiilor
Printre noutăţile aduse de actul normativ se numără creşterea şi egalizarea vârstelor de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani, în 2030.
Articol de Diana Domenico, 03 Mai 2010, 19:07
Legea pensiilor a fost elaborată aproape în acelaşi timp cu legea salarizării unitare, la impulsul FMI, imediat după ce România a contractat un împrumut de 20 de miliarde de euro de la FMI şi Uniunea Europeană.
Printre noutăţile aduse de actul normativ se numără creşterea şi egalizarea vârstelor de pensionare pentru femei şi bărbaţi.
Astfel, se propune ca până în 2014 femeile să se pensioneze la 60 de ani, iar bărbaţii la 65, urmând ca până în 2030 vârsta standard de pensionare să fie 65 de ani.
Solicitările sindicatelor
Sindicatele au cerut însă ca aceasta să fie 64 de ani şi, în plus, au solicitat ca femeile să iasă la pensie mai repede, pe sistemul practicat în Uniunea Europeană, unde vârsta de pensionare se reduce cu un an pentru fiecare copil pe care femeia l-a avut în creştere, dar nu mai mult de 3 ani.
O altă nemulţumire este legată de modalitatea de calcul a pensiilor.
Proiectul propune ca majorarea pensiilor să se facă în funcţie de inflaţie, măsură care ar duce în următorii ani la scăderea puterii de cumpărare a pensionarilor.
De aceea sindicatele solicită păstrarea actualului sistem de calcul, respectiv în funcţie de salariul mediu brut pe economie.
Articolul care a stârnit însă cele mai multe controverse este cel legat de recalcularea pensiilor speciale, ale militarilor, poliţiştilor şi celor din serviciile de securitate.
Potrivit actualului proiect, în şase luni de la data promulgării actului normativ în parlament, pensiile speciale vor fi recalculate potrivit principiului contributivităţii, adică în funcţie de contribuţia pe care fiecare a avut-o la Casa Naţională de Pensii şi nu în funcţie de ultimele salarii din perioada activă.
Potrivit simulărilor realizate de Ministerul Muncii, pensiile mai mici de 3.000 de lei nu vor fi afectate, iar diminuările vor fi cu atât mai mari cu cât pensia este mai mare.
Reformarea sistemului pensiilor a fost una din condiţiile impuse de FMI pentru acordarea împrumutului extern, iar legea ar trebui să intre în vigoare în ianuarie 2011.