Prevederile decretului prezidenţial de prelungire a stării de urgență
Decretul prezidențial de prelungire a stării de urgență pentru 30 de zile a fost semnat și publicat în Monitorul Oficial, ieri.
Articol de Mira Gomboş, 15 Aprilie 2020, 12:05
Decretul prezidențial de prelungire a stării de urgență pentru 30 de zile a fost semnat și publicat în Monitorul Oficial, ieri.
Șeful statului a declarat că este nevoie de menținerea restricțiilor impuse de autorități și a subliniat că fără măsurile de izolare în România ar fi avut loc o explozie a cazurilor de COVID-19 imposibil de gestionat de sistemul nostru de sănătate.
Decretul prevede, printre altele, că școlile rămân închise, iar autoritățile vor asigura securitatea alimentară prin continuarea producției, furnizării și transportului produselor.
Dacă va fi cazul, se vor putea plafona prețurile la alimentele de strictă necesitate, la medicamente sau la utilități.
De asemenea, dacă se va constata o scădere a prețurilor la energie pe piața liberă, guvernul va lua măsurile pentru ca aceste reduceri să se reflecte și în facturile consumatorilor casnici. Mira Gomboș sintetizează acum prevederile documentului.
Reporter: Pe durata celor 30 de zile de prelungire a stării de urgență rămân interzise organizarea și desfășurarea de meetinguri, demonstrații și orice alt tip de întruniri, precum activitățile culturale, științifice, religioase sau sportive.
În domeniul educației rămân suspendate toate activitățile didactice ce impun prezența fizică a preșcolarilor, elevilor și studenților în unitățile și instituțiile de învățământ, iar acestea în măsura posibilităților, pot desfășura activități în format online.
Decretul prezidențial mai stipulează că autoritățile publice pot face rechiziții de bunuri și pot chema persoanele fizice pentru prestări de servicii necesare prevenirii și combaterii COVID-19.
Acolo unde este posibil, se poate opta pentru munca la domiciliu sau telemuncă prin act unilateral al angajatorului, iar în sectorul public angajatorul poate dispune unilateral întreruperea concediilor de odihnă, a celor fără plată, de studii și pentru formare profesională ale personalului angajat și reluarea activitățiii.
Termenele de preaviz nu încep să curgă, iar dacă au început să curgă, se suspendă pe întreaga durată a stării de urgență în cazul personalului încadrat în unități sanitare, de asistență socială și în instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale.
Pe durata stării de urgență se interzice încetarea sau suspendarea activității centrelor rezidențiale de îngrijire și asistența persoanelor vârstnice, a celor pentru copii și adulți cu şi fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile publice sau private.
Cererile pentru acordarea beneficiilor și prestațiilor sociale pot fi depuse inclusiv pe cale electronică.
(RS)