Preţurile la energie îngrijorează conducerea Arcelor Mittal
Deşi în România s-au făcut paşi importanţi privind reducerea preţului la energie, în continuare sunt costuri foarte mari cu gazele naturale, susţine directorul Arcelor Mittal.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 23 Iunie 2014, 16:16
Combinatul siderurgic Arcelor Mittal şi-a propus să nu mai disponibilizeze personal şi să creasca producţia pentru anul viitor.
Directorul general Bruno Ribo afirmă că speră să realizeze aceste obiective dacă politica guvernamentală va susţine combinatul, prin scăderea preţului la energie şi gazele naturale.
Conducerea combinatului siderurgic este îngrijorată de dinamica preţurilor impuse de costurile energiei.
Deşi a recunoscut că în România s-au făcut paşi importanţi în privinţa reducerii preţului la energie, prin scutirea parţială a certificatelor verzi, în continuare sunt costuri foarte mari cu gazele naturale, susţine Bruno Ribo, directorul general al Arcelor Mittal Galaţi.
"Concurenţii noştri din Rusia plătesc pentru energia electrică şi gazele naturale mai puţin de jumătate din ce plătim noi în România. În Uniunea Europeană, pentru factura la electricitate, după implementarea deciziei de scutire parţială a certificatelor verzi, costul plătit de noi va fi de 52 de euro pe Megawatt/oră.
Prin comparaţie, la cele două unităţi pe care le deţinem în Germania plătim 40 de euro pe Megawatt/oră, preţ fix pentru următorii trei ani", a spus Bruno Ribo.
Difereţe mari de costuri în privinţa gazelor naturale
În privinţa preţurilor la gazele naturale, diferenţele de costuri sunt şi mai mari.
"În 2012 la gazele naturale plăteam în România cu 10% mai puţin decât în Germania. Anul trecut tarifele la gazele naturale din România au ajuns la nivelul celor din Germania, iar în acest an preţul este cu 10% mai mare decât cel din Germania.
Costurile mari la energie se reflectă în costul de producţie al oţelului, care astfel devine mai puţin competitiv pe piaţa mondială", a declarat directorul general al Arcelor Mittal Galaţi.
Deşi administraţia combinatului promite că nu va mai lansa în acest an încă o schemă de plecări voluntare, numărul celor 7.000 de angajaţi ar putea scădea, şi acest lucru deoarece compania încearcă să scadă costurile de producţie prin creşterea eficienţei muncii, măsură ce poate conduce inclusiv la reducerea numărului de salariaţi din combinat, a mai adăugat directorul general Bruno Ribo.