Preţurile de consum au scăzut în septembrie cu 0,6%
Ieftinirea produselor alimentare şi scăderea TVA-ului la pâine au fost motoarele scăderii înregistrate luna trecută faţă de august, potrivit Institutul Naţional de Statistică.
Articol de Daniel Neguţ, 10 Octombrie 2013, 18:53
Preţurile de consum au scăzut, luna trecută, cu 0,6%, faţă de august, datorită ieftinirii produselor alimentare, o influenţă având şi scăderea TVA-ului la pâine, anunţă Institutul Naţional de Statistică.
Conform calculelor INS, şi deficitul comercial s-a redus datorită creşterii exporturilor, dar acest fapt are şi o explicaţie defavorabilă României, subliniază analiştii economici.
În luna septembrie, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut în medie cu 1,8% faţă de august, ceea ce este o veste bună pentru populaţie - spune analistul economic Aurelian Dochia.
"Este o tendinţă care era aşteptată de toată lumea. Evident că anul agricol foarte bun, până la urmă, influenţează în mod semnificativ toate preţurile, ceea ce, având în vedere structura coşului de consum din România în care produsele alimentare reprezintă aproape 40%, este îmbucurător pentru majoritatea populaţiei şi ar trebui să se cunoască cumva în puterea de cumpărare" a precizat Aurelian Dochia.
Deficitul comercial, în scădere
Institutul Naţional de Statistică anunţă şi scăderea deficitului comercial cu peste 40% în primele opt luni ale acestui an, faţă de perioada similară din anul trecut. Dar această veste îmbucurătoare, mai ales că a crescut exportul, ascunde şi o explicaţie care este mai puţin bună pentru România.
"În oglindă s-au redus intrările de capital şi evident că pe termen lung asta este mai puţin îmbucurător, întrucât România are nevoie de capital suplimentar pentru a se dezvolta şi singura sursă pentru acest capital suplimentar vine de la capitalul din străinătate" a adăugat analistul economic Aurelian Dochia.
O altă veste mai puţin bună este că în luna august producţia industrială a scăzut în serie brută cu aproape 16% faţă de luna precedentă, însă este îmbucurător faptul că, pe totalul primelor opt luni din 2013, INS anunţă că acelaşi indicator a înregistrat o creştere cu peste 6,5% faţă de perioada similară a anului trecut.