Preţuri mari la alimente, în ciuda recoltelor bogate
Deşi în 2011 România a înregistrat recolte foarte bune la cereale şi floarea soarelui, preţurile alimentelor, cu excepţia celor care se alterează rapid, nu au scăzut.
Articol de Sergiu Şteţ, 22 Septembrie 2011, 15:01
Odată cu echinocţiul, intrăm în toamna unui an agricol foarte bun.
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a anunţat că, în 2011, România are o producţie record la floarea-soarelui.
Recolte foarte bune s-au înregistrat şi la cereale, iar efectele se fac simţite în diverse domenii.
Recent, guvernatorul BNR declarat că se aşteaptă ca, în septembrie, rata inflaţiei pe 12 luni să coboare sub 4% datorită scăderii preţurilor la majoritatea alimentelor, după ce, la începutul anului, alimentele au fost vedetele scumpirilor, iar rata inflaţiei era de peste opt procente.
Producţiile mari ar trebui să aibă ca efect scăderea preţurilor. Situaţia reală e însă ceva mai complicată.
Conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică, reducerea semnificativă a ratei inflaţiei se datorează scăderii preţurilor la unele alimente, în special la legume şi fructe.
Preţurile mai mici îi bucură pe cumpărători, însă creează şi probleme, spune directorul Asociaţiei Interprofesionale Legume-Fructe, Aurel Tănase.
"De preţurile mici beneficiază consumatorul iar asta este foarte bine, este alături de noi, este mulţumit. Dar la producători este o mare tragedie, nu-şi pot acoperi costurile, mai ales cei cu producţia realizată în sere şi solarii. Operarea cu preţuri mici le-a făcut un mare deserviciu", a declarat Aurel Tănase.
De altfel, în ciuda producţiilor mari la foarte multe culturi, preţurile alimentelor nu prea au scăzut.
Excepţie fac doar câteva categorii de alimente, în special cele care se alterează rapid.
Preţul ridicat al motorinei este de vină pentru preţul mare al alimentelor
Printre cauzele care ţin sus preţurile alimentelor se numără scumpirea motorinei, susţine preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli, Marcel Cucu.
"Îngrăşămintele, de exemplu, anul ăsta, au fost la preţuri aproape duble. Îngrăşăminte, pesticide, preţul la motorină a crescut, serviciile, transporturi ş.a.m.d. Sunt foarte multe elemente din devizul de calcul al culturii care au crescut", a declarat Marcel Cucu.
De altfel, preţul pe care îl primesc producătorii de cereale în 2011 este mai mare decât cel din 2010, cu toate că recolta de cereale a fost mai mare în 2011 faţă de 2010.
Pe lângă preţurile de producţie mai mari, principala cauză în acest domeniu este preţul mare de pe pieţele internaţionale.
"Comercianţii de cereale au cumpărat de pe piaţă cerealele, indiferent de cantitatea extraordinară care s-ar găsi în România, desigur, ei vând şi au două posibilităţi: vând în ţară sau exportă, sau vând şi în ţară şi exportă", a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei patronale din industria alimentară.
"Preţul va fi foarte aproape de preţul bursei. Nici unul nu-şi permite. El cumpără grâu, porumb, floarea-soarelui în România şi nu va veni să dea fabricilor din România cu doi lei, când poate să dea export cu patru lei, dau un exemplu ipotetic, în condiţiile în care la bursă avem patru lei jumate preţ", a adăugat Dragoş Frumosu.
Conform FAO, Agenţia pentru alimente şi agricultură din cadrul ONU, indicele preţurilor alimentelor la nivel mondial a atins nivele record în 2011.
Preţurile au crescut mult la carne, lapte şi zahăr, şi au rămas mari la cereale, în ciuda recoltelor foarte bune la nivel mondial.