Prețul la energia termică din Bucureşti creşte cu aproximativ 140%
Apa caldă și căldura în sistem centralizat se scumpesc substanțial în București de vineri.
Articol de Alex Lancuzov, 31 Martie 2022, 07:58
Apa caldă și căldura în sistem centralizat se scumpesc substanțial în București de vineri.
Consiliul General al Primăriei Capitalei a aprobat miercuri majorarea cu aproximativ 140% a prețului la energia termică. 330 de lei pe gigacalorie, fără TVA, față de 140 de lei cât era până acum.
Este prima actualizare după 10 ani, care aduce costul agentului termic din capitală mai aproape de ce se întâmplă în alte mari orașe. De exemplu, 350 de lei la Timișoara, 450 de lei la Constanța și chiar 460 de lei la Craiova.
Bucureștenii racordați la rețeaua de termoficare centralizată spun că se așteptau totuși la această scumpire, care vine după o iarnă blândă.
Ei știu că plătesc mult mai puțin față de locuitorii din alte mari orașe, dar consideră că pe lângă pierderile uriașe din rețea nu e normal ca primăria să dea căldură atât de mult când afară sunt peste 20 de grade.
- Sigur că orice creștere a prețului plătit de populație nu poate să ne bucure, dar atunci când primăria va subvenţiona în continuare un preț mult mai mare decât cel de acum, implicit se va reduce volumul investițiilor.
- Nu știu cât este de corectă. Ideea este că totuși stunt 20 de grade, acum merge căldura, caloriferele duduie.
Reporter: Spuneţi că e risipă?
- Exact. Ce facem în condițiile astea? De ce să plătim?
De abia la sfârșitul anului 2020 Primăria Generală a reușit să obțină o finanțare europeană de peste 250 de milioane de euro pentru a-şi moderniza 200 de km din rețeaua primară, adică aproape un sfert din lungimea totală a acesteia.