Preţul gazelor, "nemodificat în 2012"
Ministrul desemnat al economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că preţul gazelor nu se va majora în 2012, ci din 2013, însă nu a fost stabilit un procent pentru scumpire.
Articol de Paul Poteraşi, 05 Mai 2012, 16:51
Preţul gazelor nu se va majora în acest an, ci din 2013, însă deocamdată nu s-a stabilit un procent în acest sens, a declarat, sâmbătă, ministrul desemnat al economiei, Daniel Chiţoiu, după negocierile avute cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană, de la sediul Băncii Naţionale a României.
"Anul acesta nu vor fi scumpiri la gaze, dar din 2013 preţul va creşte, dar încă nu s-a stabilit procentul.
"Urmează ca experţii tehnici şi experţii instituţiilor financiare să stabilească acest lucru până duminică, 6 mai 2012", a precizat Daniel Chiţoiu.
Întrebat în ce stadiu se află procesul de privatizare al Cupru Min, Daniel Chiţoiu a precizat că întreaga procedura de reevaluare va fi reluată, după ce ministerul mediului şi pădurilor va da avizul specific.
Ministrul desemnat a adăugat că în cazul Oltchim se poate vorbi despre încheierea procesului de privatizare la finele lunii septembrie 2012.
"Licitaţia Cupru Min va fi reluată după ce ministerul mediului va da avizul de mediu. În termen de patru luni trebuie să reluăm şi să finalizăm. Reevaluarea de la Cupru Min se va face sigur, după ce va primi avizul de la mediu.
Contractele Hidroelectrica, "renegociate în 10 zile"
Contractele Hidroelectrica vor fi renegociate în termen de zece zile, urmând să fie modificate preţurile, cantităţile şi termenele prevăzute, a mai spus ministrul desemnat al economiei, Daniel Chiţoiu, citat de Agerpres.
"Pentru contractele cu 'băieţii deştepţi" ne-am angajat ca, în zece zile, să aibă loc o renegociere a acestora, iar apoi să informăm Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
"Vor fi modificate toate cele trei elemente: preţul, cantitatea şi termenele prevăzute în contracte", a spus Daniel Chiţoiu.
Misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale continuă, sâmbătă, discuţiile, la Banca Naţională, cu membri ai viitorului Cabinet condus de premierul desemnat, Victor Ponta, şi oficiali ai BNR.
Discuţiile au ca obiect Memorandumul de politici economice şi Scrisoarea de Intenţie cu Fondul.
Principalul subiect abordat în negocierile de sâmbătă se referă la "reîntregirea salariilor" în sectorul bugetar şi al pensiilor.
Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,6 miliarde de euro.