Preţul gazelor de producţie internă "va creşte cu 143%"
Potrivit unui studiu, în următorii doi ani preţul gazelor de producţie internă va creşte cu 143%. Pentru consumatorii industriali, preţurile finale ar putea fi majorate cu 72%.
20 Martie 2014, 07:00
Reprezentanţii atât ai patronatelor cât şi ai sindicatelor din industrie susţin că vor trece anul acesta printr-o perioadă extrem de grea după liberalizarea preţurilor la gazele din producţia internă.
De la 1 aprilie gazul pentru consumatorii industriali se scumpeste cu 24% şi astfel, preţul ajunge la un nivel dublu faţă de cel de la începutul procesului de liberalizare.
Un studiu recent dat publicităţii de compania de consultanţă Deloitte arată că preţul gazelor de producţie internă va creşte cu 143% în următorii doi ani, ceea ce înseamnă că, pentru consumatorii industriali, preţurile finale vor fi majorate cu 72%.
În acest context, marii consumatori au cerut de mai multe ori amânarea liberalizării preţurilor la gaze, industria aflându-se şi sub presiunea costurilor în creştere la energia electrică.
Concret Confederaţia Patronatelor din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii cere blocarea scumpirilor şi un nou grafic de liberalizare a preţurilor care să nu se facă în doi ani, ci în opt ani de acum înainte.
Ţara noastră "nu este pregătită să liberalizeze piaţa de gaze"
În caz contrar spune, secretarul general al Conpirom, Mihai Ivaşcu, România riscă să piardă şase miliarde de euro şi peste 500.000 de locuri de muncă.
În acelaşi timp experţii susţin că ţara noastră nu este pregătită să liberalizeze piaţa de gaze, pentru că are doar două surse de aprovizionare, respectiv producţia internă (Petrom şi Romgaz) şi Rusia.
Spre deosebire alte ţări europene, precum Germania, care are patru surse, Franţa 13 surse, Italia 12 surse, iar Marea Britanie 10 surse.
Pentru consumatorii casnici, intervalul de dereglementare a preţului gazului intern se întinde până la sfârşitul lui 2018, cu patru ani mai mult decât în cazul companiilor.