Preţul combustibilului urmează o curbă descendentă
După ce preţul petrolului a atins un nivel maxim în luna martie, în acest moment există perspective de scădere cu impact asupra preţului la combustibil.
Articol de Florin Lepădatu, 25 Iulie 2022, 20:43
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Realizator: Cristina Dumitrescu - Piaţa internaţională a petrolului dă semne de stabilizare, după primele luni ale anului marcate de incertitudinile provocate atât de cererea mare de după pandemie, cât şi de efectele invaziei ruseşti din Ucraina. După ce preţul petrolului a atins un nivel maxim în luna martie, în acest moment există perspective de scădere cu impact asupra preţului la combustibil, dar şi la cotaţiile altor produse şi mărfuri. În România, un prim impact s-a resimţit după ordonanţa guvernului de compensare cu 50 de bani a litrului de carburant, iar ulterior dinamica internaţională a dus la o uşoară ieftinire la pompă, însă analiştii prognozează o evoluţie lentă, întrucât intervin şi alţi factori, explică Bogdan Isopescu:
Reporter: La momentul ordonanţei, preţul de 8,67 de lei pentru benzină a scăzut la 8,17, însă de atunci el este în continuă scădere, iar astăzi se află sub opt lei, cel mai mic preţ înregistrându-se, astăzi, la una din staţiile Petrom, în speţă 7,83 de lei, conform monitorului preţurilor. Scăderea ar fi şi mai proeminentă, dacă nu ar exista, din păcate, devalorizarea leului în faţa dolarului, fapt pe care nu-l includem de obicei în analiza noastră asupra preţului combustibilului. Spre exemplu, în luna aprilie, dolarul era 4,4 lei, în timp ce astăzi este 4,8 lei, o degradare accelerată a leului în faţa monedei prin care se tranzacţionează petrolul la nivel internaţional. Ca tendinţă pe termen mediu, însă analiştii spun că, din păcate, ne aflăm încă într-o situaţie complicată din punct de vedere geopolitic în care incertitudinea trenează.
Prof. Mircea Coşea: Nu mă aştept ca această reducere a preţului la combustibil să aibă la nivelul economiei româneşti influenţă pe lanţul de produse şi de servicii la care participă consumul de combustibil. Variaţia costurilor şi a preţului la energie va determina pe producători să rămână la nivelul la care sunt de teamă ca nu cumva o ridicare bruscă să-i ducă într-o situaţie dificilă.
Reporter: Cu alte cuvinte, nu ar trebui să ne aşteptăm nici la ieftiniri radicale pentru combustibil şi nici ca aceste ieftiniri să se vadă în preţul alimentelor, spre exemplu.