Preţul cerealelor, "la cel mai mic nivel din ultimii ani"
Deşi recoltele se estimează a fi peste medie, fermierii spun că nu îşi pot recupera investiţiile, întrucât în urma scăderii preţurilor, nu vor înregistra profit.
24 Iulie 2013, 08:34
Preţul cerealelor a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii ani.
Chiar dacă recoltele se estimează a fi peste medie, fermierii susţin că nu îşi pot recupera investiţiile şi riscă falimentul.
Ei aşteaptă soluţii din partea ministerului agriculturii.
Fermierii spun că vor obţine recolte peste medie la grâu, floarea-soarelui sau rapiţă.
Şi investiţiile au fost mai mari în speranţa că se va obţine măcar preţul de anul trecut, respectiv un leu la hectar, preţ care a adus profit.
Fermierii nu vor înregistra profit, ci pierderi
Neimplicarea ministerului în gestionarea excedentului de producţie şi înţelegerile făcute de jucătorii de pe piaţă au dus însă la scăderea preţului la 60 de bani pe hectar, condiţii în care nici nu poate fi vorba de profit, ci mai degrabă de pierderi, spune Gheorghe Vlad, membru al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.
"Eu am cheltuieli de 33 de milioane pe hectar, şi faceţi socoteala la media de 5 tone - 5,5. Noi producătorii ne-am făcut datoria, am produs, avem recolta, însă marele şi nefastul preţ al cerealelor la momentul actual ne va duce cu un an în urmă, sau doi poate", a spus Gheorghe Vlad.
Agricultura va aduce cu 2% mai mult la PIB anul acesta, calculează ministerul.
Există, într-adevăr, excedent de producţie, însă statul nu poate face nimic pe o piaţă liberă, susţin secretarul de stat Achim Irimescu.
"Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, mecanismele nu mai sunt la decizia ministerului agriculturii. În cazul în care există supraproducţie, singurul mecanism de reglementare a pieţei este intervenţia Agenţiei de Plăţi", a afirmat Achim Irimescu.