Presiunile politice, "provocare la adresa luptei anticorupţie"
La şedinţa de bilanţ a DNA reprezentanţi ai sistemului judiciar au declarat că atacurile la adresa justiţiei şi presiunile politice sunt provocări la adresa sistemului.
Articol de Cristina Grecu, 27 Februarie 2014, 18:17
DNA a trimis în judecată în 2013 peste 1.000 de inculpaţi, cu o treime mai mult decât anul anterior, a anunţat şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi la bilanţul instituţiei.
Au fost dispuse măsuri asiguratorii pe bunuri de peste 1,5 miliarde de lei, dar organele fiscale nu au reuşit să recupereze decât un procent neînsemnat din aceste sume, a mai arătat şefa DNA.
Pe lângă cifre, la bilanţul DNA au fost prezentate şi provocările cu care se confruntă instituţiile care se luptă cu corupţia, între care presiunile publice şi atacurile la adresa justiţiei.
Între cei trimişi în judecată în 2013, sunt şase miniştri şi parlamentari, cinci preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, 34 de primari şi viceprimari, 25 de magistraţi, 19 avocaţi, 32 de directori de companii naţionale sau alte instituţii publice.
Sunt rezultate obţinute în condiţiile unor provocări organizatorice şi legislative şi a unor presiuni din exterior care au făcut ca 2013 să fie un an foarte dificil, a spus şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.
"Am atins, prin investigaţiile noastre, zone care păreau intangibile şi am anchetat persoane care păreau că sunt imune în faţa legii.
"Deşi au fost acuzaţi de multe ori că am făcut dosare la comandă politică, soluţiile instanţelor de judecată au demonstrat că faptele s-au bazat pe probe solide şi nu pe infracţiuni inventate unor persoane", spune Laura Codruţa Kovesi.
Presiuni "asupra sistemului judiciar"
În contextul unor atacuri pe care le-a catalogat drept extrem de dure la adresa sistemului judiciar, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a avertizat că unii politicieni îşi doresc revenirea la o justiţie controlată şi că există riscul ca unele instituţii din sistemul judiciar să nu mai reziste la presiuni.
"O formă, într-adevăr, de presiune asupra justiţiei, poate fi aceea de modificare a Legii de organizare şi de funcţionare a justiţiei, şi este modalitatea cea mai ascunsă, de a încerca de a pune sub control anumite instituţii puternice ale statului", spune Livia Stanciu.
Despre presiunile publice la nivelul instituţiilor care se luptă cu corupţia, a vorbit, la bilanţul DNA, şi directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, apreciind însă că există forţă instituţională pentru a le rezista.
El a arătat că SRI a transmis anul trecut peste 1.000 de informări către DNA, pentru a o sprijini în lupta împotriva corupţiei.
Succese privind combaterea evaziunii
Prezent la bilanţ, premierul Victor Ponta a subliniat că recuperarea prejudiciului este cel puţin la fel de importantă ca alte forme punitive şi i-a felicitat pe procurori pentru rezolvarea unor cazuri concrete.
"Aţi efectuat o operaţiune de combatere a evaziunii în ceea ce priveşte rambursările de TVA şi lucrul acesta estre extrem de important, era un fenomen cumplit pentru societate, pentru bugetul public şi nu pot decât să vă felicit", spune Victor Ponta.
Procurorul general Tiberiu Niţu a apreciat şi el rezultatele DNA, dar a lăsat să se înţeleagă că acestea se datorează faptului că DNA are resurse mai mari ca alte Parchete, iar încărcătura de dosare nu este una exagerată.
El a mai atras atenţia că la DNA, dosarele lăsate nelucrate pot genera mai mult decât în cazul altor Parchete, suspiciuni lesne de speculat în spaţiul public.