Președinția UE: Alocuţiunea preşedintelui Donald Tusk
Discursul președintelui Consiliului European Donald Tusk la ceremonia de inaugurare a mandatului României la președinția UE.
Articol de Radiojurnal, 10 Ianuarie 2019, 22:24
Discursul președintelui Consiliului European Donald Tusk la ceremonia de inaugurare a mandatului României la președinția UE.
Stimate dle preşedinte, stimată doamnă prim-ministru, distinse gazde şi distinşi oaspeţi, dragi prieteni, sunt foarte mândru şi fericit că voi conduce împreună cu dvs afacerile noastre europene comune în acest semestru al primei preşedinţii române a Consiliului UE. Sunt convins că în aceste şase luni veţi interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie Română. Sunt sigur că preşedinţia dvs va fi la fel de energică, de românească şi de europeană ca muzica lui George Enescu. Şi nu o spun doar pentru că ne aflăm la Ateneu în această seară, o spun pentru că ştiu cât de rezistentă şi de creativă este naţiunea română. Cred că, sub bagheta dvs, orchestra vă găsi sunetul potrivit şi că veţi face tot ce vă este în putinţă pentru a lucra ca o echipă pentru apărarea intereselor Europei. Veţi fi gazdele Europei şi sunt convins că veţi acţiona în spiritul proverbului "Omul sfinţeşte locul". Am încredere de asemenea că veţi acorda importanţa necesară respectării regulilor. În această lume în transformare rapidă în care viitorul ne va surprinde zi de zi, respectarea regulilor şi ataşamentul faţă de principii vor juca un rol esenţial. După cum spunea Nichita Stănescu într-o frumoasă poezie: "Se apropie viitorul, se aude, se vede
Gândurile pe care le trimit spre el se-ntorc mai repede ca altădată. Și-mi trec scântei șuierând în viteză prin suflet, vestindu-l întruna". România dacă şi în ce fel Europa va depăşi provocările viitorului. Depinde numai de dvs dacă politica românească va fi pentru Europa un exemplu bun sau avertisment sever. La reuniunea informală de la Sibiu a Consiliului European va fi în joc concepţia noastră comună în privinţa viitorului Europei. Celor care îşi imaginează că în UE e un semn de putere să acţionezi în afara regulilor convenite şi să găseşti scurtături, le spun că se înşală. Este un semn de slăbiciune. Celor care fac eforturi pentru a apăra valorile europene, libertatea şi drepturile noastre, le spun: continuaţi lupta! Nu uitaţi că provocări vor exista întotdeauna şi că, uneori, după cum spunea Mircea Eliade, "Lumina nu vine din lumină, ci din întuneric". Şi amintiţi-vă şi de aceste vorbe ale lui Andrei Pleşu: "Toate obstacolele ne par ziduri. Problema este să le tratăm drept oglinzi sau ferestre".
Dragi prieteni, România are puterea de a fascina şi de a încânta. În familia mea, prima maşină a fost Dacia 1300 a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce şi el o Dacia Duster. Totuşi, mai mult decât maşinile româneşti ne fascinează intelectualii şi sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu - sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele. La fel ca sportivii de seama Nadiei Comăneci şi a Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar, episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal de la Sevilla, din 1986, când Steaua Bucureşti a învins Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la toţi românii: să apere, în România şi în Europa, fundamentele civilizaţiei noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia. Să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmut Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi. Pe această cale vă asigur de tot sprijinul meu. Vă mulţumesc.