Preşedinţia României la Consiliul UE
La Bucureşti continuă seria de evenimente şi conferinţe organizate în cadrul Preşedinţiei României la Consiliul UE.
Articol de Florin Lepădatu, 25 Februarie 2019, 08:18
La Bucureşti continuă seria de evenimente şi conferinţe organizate în cadrul Preşedinţiei României la Consiliul UE.
Zilele următoare sunt programate reuniunea Grupului Mixt de Control Parlamentar Specializat al Europol, o conferinţă pentru identificarea acţiunilor de îmbunătăţire a prevenţiei şi controlului infecţiilor la nivel naţional şi european, dar şi o reuniune informală a miniştrilor europeni ai comunicaţiilor.
Reporter, Carmen Gavrilă: "Grupul Mixt de Control Parlamentar Specializat al Europol este un organism interparlamentar unic înfiinţat de către Conferinţa Preşedinţilor Parlamentelor din statele membre ale UE în 2017.
În esenţă, grupul are rolul de a monitoriza şi supraveghea din punct de vedere politic activităţile Europol, cu accent pe impactul acestor activităţi asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor fizice.
Reuniunea Grupului Mixt de Control Parlamentar Specializat Europol este convocată de către copreşedinţi şi are loc de două ori pe an, în primul semestru este găzduită de statul membru care deţine Preşedinţia Consiliului UE, în acest caz România, iar în cel de-al doilea semestru al anului, de către Parlamentul European la sediul de la Bruxelles.
Trio-ul prezidenţial al Grupului Mixt este compus din şefii delegaţiilor din parlamentele actualei, viitoarei şi fostei preşedinţii alături de şeful delegaţiei parlamentului European.
Tot săptămâna viitoare are loc şi Conferinţa Ministerială cu titlul "Paşii următori privind crearea de bune practici la nivelul UE în combaterea rezistenţei la antimicrobiene".
Dezbaterile ministeriale din cadrul Conferinţei se vor concentra pe identificarea acţiunilor necesare pentru îmbunătăţirea prevenţiei şi controlului infecţiilor la nivel naţional şi european.
La finalul săptămânii are loc reuniunea informală a miniştrilor în domeniul comunicaţiilor.
Cum Preşedinţia Română a Consiliului UE vrea să asigure un viitor pentru parteneriatul estic după 2020, autorităţile române au inclus în mai multe reuniuni pe mai multe domenii, în acest caz comunicaţiile, şi reprezentanţi ai ţărilor din vecinătatea estică.
Ideea de la care a pornit Preşedinţia Română a Consiliului a fost să ajungă la o apropiere şi integrare de facto cât mai bună între statele Parteneriatului estic şi ţările membre ale UE astfel în cadrul reuniunii miniştrilor europeni pentru comunicaţii este inclusă şi cea de a treia întâlnire a Parteneriatului estic pe tema economiei digitale."