Preşedintele Traian Băsescu discută cu delegaţia FMI
Experţii spun că datele, pe primele trei luni ale acestui an, nu sunt favorabile măririi salariilor, dar, istoric, cifrele se îmbunătăţesc în aprilie, când se fac plăţile de impozit pentru primul trimestru.
Articol de Carmen Gavrilă, 26 Aprilie 2012, 14:29
Preşedintele Traian Băsescu primeşte, la Cotroceni, delegaţia FMI, aflată într-o nouă misiune de evaluare a economie româneşti.
Deja, autorităţile au anunţat că vor să modifice o serie din prevederile acordului de împrumut, printre care, cele refertioare la privatizări, dar mai ales cele privind cheltuielile cu salariile.
Este ultima întâlnire a preşedintelui, cu americanul Jeffrey Franks, care a fost şeful Misiunii FMI pentru România, din 2009.
Franks va fi înlocuit, din vară, de olandezul Erik De Vrijer, din declaraţiile căruia reiese că este un adept al micşorării taxelor.
Traian Băsescu îi va comunica joi cel mai probabil şi lui Jeffrey Franks ceea ce i-a spus miercuri, preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi anume, că autorităţile române intenţionează să reîntregească salariile bugetarilor cu aproximativ 16%.
Experţii economici spun că datele, pe primele trei luni ale acestui an, nu indică o situaţie favorabilă măririi salariilor, pentru că deficitul bugetar este undeva aproape de 0,6% din PIB, dar, istoric, cifrele se îmbunătăţesc în luna aprilie, când se efectuează plăţile de impozit pentru primul trimestru.
La finalul celei de-a patra evaluări, în martie, FMI şi Comisia Europeană au revizuit în scădere prognoza de creştere economică pebntru România în acest an la 1,5 - 2% din cauza recesiunii, anticipată în zona euro, şi a deteriorării condiţiilor de pe pieţele internaţionale.
Reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene au afirmat atunci că au fost atinse toate ţintele din acordul ncheiat de România, cu instituţiile internaţionale, însă Consiliul FMI a avizat, în martie cea de-a patra evaluare a acordului cu România, şi a pus la dispoziţia statului cea de-a 5-a tranşă, de 505 milioane de euro, care ridică suma totală disponibilă în caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde de euro.
Mai este de menţionat faptul că acordul cu instituţiile financiare internaţionale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 de miliarde de euro, derulat în perioada 2009-2011.