Preşedintele Klaus Iohannis la reuniunea Formatului Bucureşti
Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit marţi pe miniştrii afacerilor externe, respectiv şefii delegaţiilor ministeriale ai celor nouă state aliate ale Flancului Estic.
Articol de Florin Lepădatu, 09 Noiembrie 2016, 07:23
Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit marţi, la Palatul Cotroceni, pe miniştrii afacerilor externe, respectiv şefii delegaţiilor ministeriale ai celor nouă state aliate ale Flancului Estic, prilej cu care a afirmat că este necesar ca în 2017 să fie organizată o nouă reuniune ministerială a Formatului Bucureşti pentru a evalua implementarea deciziilor Summitului NATO de la Varşovia.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a discutat cu miniştrii de externe despre stadiul şi perspectivele implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia, în contextul obiectivului Formatului Bucureşti de a valorifica expertiza statelor de pe Flancul Estic, în vederea oferirii unei contribuţii comune cât mai substanţiale la procesele şi proiectele în derulare ale NATO.
Totodată, şeful statului a subliniat şi importanţa regiunii Mării Negre pentru securitatea Alianţei în ansamblul său.
În acest context, preşedintele Iohannis a transmis participanţilor faptul că România a fost şi va rămâne ferm angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin pentru asigurarea securităţii NATO.
Tot marţi, şeful statului s-a întâlnit şi cu secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, cu care a avut un schimb de vederi asupra priorităţilor curente ale Alianţei Nord-Atlantice, cu accent asupra stadiului şi perspectivelor implementării deciziilor adoptate la Summitul de la Varşovia, respectiv asupra evoluţiilor de securitate din vecinătatea estică a NATO.
Administraţia Prezidenţială arată că o atenţie aparte a fost acordată aspectelor legate de consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe flancul estic, mai ales cele privind România, respectiv asupra creşterii rolului Alianţei în proiectarea stabilităţii, prin dezvoltarea sprijinului pentru statele partenere.