Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea salarizării bugetarilor
El atenţionează însă că o majorare a salariilor, care să ducă la îmbunătăţirea nivelului de trai, nu trebuie să afecteze stabilitatea macroeconomică a ţării.
Articol de Daniela Vasilescu, 29 Iunie 2017, 07:52
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea salarizării bugetarilor. Şeful statului a atras, însă, atenţia că o majorare a salariilor, care să ducă la îmbunătăţirea nivelului de trai, nu trebuie să afecteze stabilitatea macroeconomică a ţării. Patronatele şi sindicatele consideră că diferenţele salariale din sistem se vor menţine şi după aplicarea legii, iar guvernul va trebui să introducă noi taxe pentru a obţine resursele necesare.
Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat că legea nu va rezolva discrepanţele salariale din sistemul public, o problemă fiind lipsa grilei de salarizare pentru personalul din administraţia publică locală.
"S-ar crea foarte multe disfuncţionalităţi, conflicte sociale, cu efecte nebănuite legate de buna funcţionare a administraţiei în relaţia cu cetăţeanul, pe de o parte, dar şi în relaţia de actor-cheie şi dezvoltarea comunităţilor respective cu Uniunea Europeană", sus'ine liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Liviu Rogojinaru, a spus că legea va avea un impact destul de puternic asupra mediului privat.
"Atâta timp cât nu ştim de unde se iau banii, atâta timp cât nu există nişte criterii de competenţă pe care se măresc aceste salarii, mi-este tare teamă că, în ideea în care nu va şti guvernul de unde să ia acei bani, se va îndrepta cu faţa către mediul privat şi o să spună: ok, hai nişte taxe în plus, că e singurul loc de unde putem să luăm bani fără să ne doară foarte tare capul", a declarat reprezentantul IMM-urilor private, Liviu Rogojinaru.
Ministrul interimar al finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat că legea salarizării unitare va ajusta consolidarea bugetară în a doua jumătate a anului, iar intrarea în vigoare a legii va permite ordonatorilor de credite să gestioneze în mod previzibil cheltuielile cu salariile.