Preşedintele K. Iohannis s-a întâlnit cu preşedinta R. Moldova,, Maia Sandu
A fost semnată o foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între cele două ţări.
Articol de Alina Stănuţă, 23 Noiembrie 2021, 14:00
Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit astăzi cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Cu acest prilej a fost semnată o foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între cele două ţări.
Vizita Maiei Sandu, care este însoţită şi de membri ai Guvernului de la Chişinău, are loc în contextul în care România şi Republica Moldova aniversează 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.
Preşedintele Klaus Iohannis declara că între cele două ţări, în acest an, a existat un dialog bilateral extrem de intens pe toate palierele. Şeful statului menționa că în cadrul discuțiilor oficiale de astăzi de la Palatul Cotroceni a subliniat că Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic la București. "Avem o agendă densă, plină de provocări și de oportunități, iar împreună, prin eforturile conjugate, vom avansa reformele", a mai declarat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis: Am discutat azi cu doamna președinte despre toate domeniile în care avem proiecte comune, de impact, în special în ceea ce privește interconectarea energetică și consolidarea securității energetice, dezvoltarea infrastructurii de transport, perspectivele continuării acordării de asistență nerambursabilă Republicii Moldova printr-un nou acord dedicat, dezvoltarea comunicațiilor și a cooperării în domeniul educației. De asemenea, am discutat pe larg pe tema agendei europene a Republicii Moldova, inclusiv în perspectiva viitorului summit al Parteneriatului estic din decembrie.
La rândul său, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spunea că țara sa a simțit în 2021 mereu umărul României alături. "Datorită României, Republica Moldova a primit primele donații de vaccin anti-COVID, iar astăzi, cu peste 500.000 de doze oferite gratis, România este cel mai mare donator de vaccin. 6.000 de tone de motorină sau păcură pentru a produce energie termică sunt alte ajutoare oferite de București Republicii Moldova", a mai declarat președintele Maia Sandu.
Maia Sandu: România a rămas și rămâne susținătoarea noastră fermă pe plan economic, politic, diplomatic, cultural, educațional. Sprijinul oferit este resimțit de cetățenii noștri din toate regiunile.Ggrădinițe și edificii culturale de nivel național renovate sau construite din temelie, autobuze școlare donate de România, programe culturale, schimburi academice, ajutor pentru mass-media și societatea civilă. Am sărbătorit împreună 100 de ani ai Teatrului Național din Chișinău, astfel subliniind unitatea culturală, istorică și lingvistică dintre țările noastre.
Maia Sandu mai spunea că o importanță aparte o au investițiile românești în Republica Moldova și că își dorește ca parteneriatul economic să se dezvolte, iar investitorii români să se îndrepte către Republica Moldova.