Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, s-a întâlnit la Bucureşti cu omologul român Klaus Iohannis şi cu premierul Marcel Ciolacu
Sergio Mattarella s-a declarat un susţinător al primirii depline a României în Schengen şi a pledat pentru consolidarea pilonului european de apărare în cadrul NATO, precum şi pentru menţinerea sprijinului pentru Ucraina.
Articol de Radio România Actualităţi, 19 Iunie 2024, 23:32
Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a făcut astăzi o vizită oficială la Bucureşti, unde a avut convorbiri cu omologul român Klaus Iohannis, dar şi cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, în care a punctat relaţiile bilaterale excelente pe toate planurile dintre cele două ţări, înlesnite mai ales de legături culturale profunde şi de prezenţa celor două comunităţi în România şi, respectiv, Italia.
La conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni, preşedintele italian a reiterat drept un obiectiv indispensabil extinderea Uniunii Europene şi antrenarea ţărilor candidate în acest proces. Sergio Mattarella s-a declarat un susţinător al primirii depline a României în Schengen şi a pledat pentru consolidarea pilonului european de apărare în cadrul NATO, precum şi pentru menţinerea sprijinului pentru Ucraina.
Reporterul RRA, Oana Bâlă a realizat o sinteză pe aceast subiect.
Preşedintele Klaus Iohannis a salutat contribuţia valoroasă a Italiei la securitatea zonelor învecinate ţării noastre: Am discutat cu domnul preşedinte şi despre preocupările noastre de securitate generate de războiul pe care Rusia continuă să îl ducă împotriva Ucrainei, cu un puternic impact negativ pentru regiune, dar şi pentru întregul spaţiu euro-atlantic. Vom continua să lucrăm împreună pentru întărirea rolului NATO de prevenire a oricărui război şi de apărare a statelor noastre, prin consolidarea posturii sale de descurajare şi apărare pe flancul estic, dar la fel şi pe flancul sudic.
Preşedintele a fost întrebat despre candidatura sa la conducerea Alianţei Nord-Atlantice, în condiţiile în care Ungaria şi Slovacia au anunţat că îl susţin pe olandezul Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO
Klaus Iohanis a spus că această chestiune o va prezenta în şedinţa CSAT de mâine: Despre NATO, mai mult mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea şi opiniei publice. Dar pot să vă asigur că mâine după-amiază veţi fi integral lămuriţi şi putem să mergem mai departe. Consideraţi că acesta a fost un non-răspuns şi o amânare.
La rândul său, preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a afirmat că îşi doreşte ca România să intre total în spaţiul Schengen, adică şi cu frontierele terestre.
Referitor la dimensiunea europeană, preşedintele Italiei Sergio Mattarella, a subliniat că un obiectiv important este extinderea Uniunii: Pentru noi este indispensabilă extinderea Uniunii Europene şi antrenarea ţărilor candidate. Eu am fost în Republica Moldova şi am reafirmaţi colaborarea cu Republica Moldova, şi sprijinul faţă de Republica Moldova şi intenţia de a sprijini pe parcursul integrării europene şi sprijinul faţă de Ucraina. Noi avem poziţii asemănătoare în ceea ce priveşte procesul de aderare, o aderare cât mai rapidă a acestor ţări la Uniunea Europeană.
Şi premierul Marcel Ciolacu l-a primit la Palatul Victoria pe preşedintele Italiei, context în care a subliniat importanţa cooperării economice ca un pilon al relaţiei bilaterale dintre cele două state. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, un punct important al discuţiilor s-a referit la românii din Italia, una dintre cele mai numeroase comunităţi româneşti din străinătate, iar şeful executivului şi-a exprimat aprecierea pentru contribuţia statului italian la menţinerea legăturii românilor care studiază, muncesc şi trăiesc în Italia cu ţara de origine şi cu limba română.