Preşedintele Iohannis a promulgat legea pensiilor
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind sistemul public de pensii.
Articol de Radiojurnal, 08 Iulie 2019, 21:25
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea privind sistemul public de pensii. Proiectul prevede atât creşterea pensiilor prin majorarea treptată a punctului de pensie, cât şi recalcularea a milioane de pensii aflate acum în plată. Legea a fost votată de Parlament pe 26 iunie după ce prima sa versiune fusese întoarsă în Legislativ de Curtea Constituţională. Adriana Leu are detalii despre principalele prevederi ale noii legi.
Reporter: Actul prevede o creştere a punctului de pensie, care va intra în vigoare treptat, începând din 1 septembrie 2019 şi până în 2022. De asemenea, se valorifică toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii - sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri. Potrivit noului act normativ, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut trei copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani; începând cu al patrulea copil se adaugă câte un an în plus pentru fiecare dintre ei. Pensia de urmaş se menţine şi apare o nouă prestaţie, ajutorul pentru soţul "supravieţuitor", care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani.
Realizator: Ministrul muncii, Marius Budăi, a precizat, astăzi, la Digi24 că reforma sistemului de pensii va începe la 1 octombrie 2021. El a adăugat că România nu este în criză economică, iar până la finalul anului bugetul de pensii va intra pe excedent. Iniţiatoarea legii, fostul ministru al muncii, deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că promulgarea Legii pensiilor reprezintă o veste foarte bună pentru cetăţeni. Ea a subliniat că s-a lucrat foarte mult asupra documentului şi că speră ca tergiversarea timp de şase luni a promulgării legii să nu afecteze procesul de recalculare a pensiilor prevăzută în proiect.
Olguţa Vasilescu: Sper să nu existe niciun fel de întârziere. Este o presiune într-adevăr uriaşă pe cei de la Casa Naţională de Pensii şi vor trebui probabil să se reorganizeze, pentru că nu este foarte uşor ca într-un termen de un an şi jumătate în loc de 2 ani să te organizezi şi cu o licitaţie pentru soft, să faci şi o recalculare pentru peste 5 milioane de pensii.
Realizator: Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că orice guvern s-ar afla în fruntea ţării este obligat prin lege să asigure resursele financiare pentru a putea plăti pensiile.
Ludovic Orban: Orice creştere a pensiei să se bazeze pe, aşa cum scrie în lege, compensarea pensiei datorită creşterii inflaţiei şi, de asemenea, pensia să crească în funcţie de creşterea economică, care se reflectă în indicatorul salariu mediu brut pe economie, şi anume să crească pensia anual în funcţie de creşterea salariului mediu brut pe economie.