Preşedintele Igor Dodon vrea apropierea R. Moldova de Uniunea Euroasiatică
Divergenţe considerabile între premier, preşedintele Parlamentului şi preşedintele Republicii Moldova. Preşedintele Igor Dodon vrea modificarea Constituţiei şi mai multă putere.
Articol de Victor Pogor, 22 Februarie 2017, 08:03
Prima întrevedere între preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, premierul Pavel Filp şi şeful Parlamentului, Andrian Candu, după instalarea noului şef al statului a accentuat diferenţele de viziuni între Preşedinţie, pe de o parte, şi coaliţia majoritară pe de altă parte.
Igor Dodon a reiterat poziţia sa privind pretinsele efecte negative ale Acordului de Asociere la Uniunea Europeană şi a anunţat că la începutul lunii aprilie intenţionează să semneze un acord de colaborare cu Uniunea Euroasiatică. De asemenea, el s-a referit la intenţia de a organiza un referendum privind sporirea împuternicirilor preşedintelui, în special pentru a avea mai multe posibilităţi să dizolve Parlamentul, şi s-a pronunţat în favoarea organizării alegerilor anticipate.
Igor Dodon a declarat că, în pofida divergenţelor, discuţiile trebuie sã continue.
"Noi putem să avem poziţii diferite pe politică internă şi externă cu alte instituţii, dar atunci când este vorba de pensii, salarii, de suport pentru agenţii economici, agriculturã, aici trebuie să găsim soluţii şi să ajutăm oamenii simpli", a declarat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.
Soluţia cea mai bună pentru dezvoltarea şi modernizarea Republicii Moldova este Uniunea Europeană - a declarat, la rândul său, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. El a menţionat că acordul cu Uniunea Euroasiatică, pe care intenţionează să îl semneze Igor Dodon, nu va avea efecte juridice. Andrian Candu a respins şi celelalte iniţiative ale lui Igor Dodon.
"Considerăm că referendumul pentru a modifica Constituţia este inutil şi inoportun. La fel, alegerile anticipate le considerăm inoportune. În Republica Moldova este nevoie de o stabilitate şi consolidare economică şi orice declanşare de anticipate, discuţii, referendum şi altele vor pune în pericol Republica Moldova, ca mesaj, ca politici şi inclusiv atractivitatea ei, dacă e să vorbim din punctul de vedere al investiţiilor", este de p[rere preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Adrian Candu.
Premierul Pavel Filip a menţionat că diferenţele de viziuni la nivelul conducerii de stat afecteazã imaginea Republicii Moldova pe plan extern.
"Tot mai des sunt îngrijorări din partea partenerilor noştri externi şi a potenţialilor investitori, vizavi de unele declaraţii ale preşedintelui şi vizavi de crearea unei percepţii că în Republica Moldova instituţiile au o colaborare mai inertă, dacă nu să vorbim şi despre un blocaj de comunicare la nivel interinstituţional", a declarat premierul Pavel Filip.
Întrevederea dintre preşedintele Igor Dodon, premierul Pavel Filip şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a fost una populistă, de poziþionare a PSRM şi PD, susţine fostul consilier prezidenţial Vlad Ţurcanu.
"Primul scop al acestei reuniuni este în opinia mea poziţionarea clară a celor două grupări politice, una reprezentată de Igor Dodon - Partidul Socialiştilor şi cealaltă e Partidul Democrat. Pe de o parte, Igor Dodon am vãzut că se erijează într-un apărător al cetăţenilor cu vederi proruseşti, dar şi al cetăţenilor care se simt trădaţi şi prădaţi. Pe de altã parte, Partidul Democrat, prin cei doi fruntaşi ai săi, domnii Candu şi Filip, încearcă să accentueze că Partidul Democrat este forţa proeuropeanã numărul unu. În acelaşi timp Partidul Democrat îşi doreşte îndepărtarea de pe platforma proeuropeanã a altor formaţiuni politice de la Chişinău", a opinat comentatorul politic Vlad Ţurcanu.