Preşedintele Austriei la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări
"Trebuie să se facă eforturi mari pentru dezvoltarea infrastructrii digitale, reţele de înaltă capacitate 5G şi internetul, bineînţele", a declarat Alexander Van der Bellen.
Articol de RADOR, 17 Septembrie 2018, 17:47
"Excelenţele Voastre, domnelor şi domnilor, în primul rând vreau să-mi exprim recunoştinţa domnului preşedinte Iohannis şi României, în general, pentru găzduirea acestui summit. De asemenea, preşedinţilor Croaţiei şi Poloniei, pentru iniţoativele domniilor lor.
Toate ţările participante sunt de fapt tări membre ale Uniunii Europene. Uniunea Europeană are un set de valori şi de principii, un angajament ferm faţă de libertate, demnitate umană şi solidaritate. Îmi face mare plăcere că Grmania, ţară membră, este reprezentată la acest summit şi de asemenea ţările baltice şi domnul preşedinte Juncker va sosi în această seară. De la Marea Baltică la Adriatică, la Dunăre şi la Delta Dunării există o istorie comună, există moşteniri culturale.Vorbim aici despre o platformă europeană care sprijină nu numai cooperarea regională, dar şi eforturile Uniunii Europene de a întări coeziunea în zonă, in Europa. Austria se află la încrucişarea drumurilor, conexiunilor Est-Vest şi Austria consideră această iniţiativă o întreprindere de fapt de a întări cooperarea la nivelul partenerilor din Europa.
Trebuie, de asemenea, înlăturate decalajele din Uniunea Europeană. Austria este conştientă de dinamica pozitivă care se manifestă. Ca investitor important, ne face plăcere însă faptul că regiunea încearcă să-şi îmbunătăţească infrastructura, să îmbunătăţească reţeaua de transport. Toate aceste lucruri constituie cheia. E vorba de construirea infrastructurii necesare să facă faţă într-o lume globalizată. Există un instrument deja financiar care sprijină punerea în aplicare a celor zece proiecte./aionescu/ Infrastructura de transport, coridoarele menţionate, toate acestea constitue o precondiţie pentru dezvoltarea economică. Avem nevoie să urmărm rapid îndeplinirea acestor 10 proiecte prioritare.
Trebuie să se facă eforturi mari pentru dezvoltarea infrastructrii digitale, reţele de înaltă capacitate 5G şi internetul, bineînţeles. În ceea ce priveşte proiectele din Austria, ne străduim să venim cu proiecte moderne, bursa de transporturi, creşterea eficienei energetice şi utilizarea inteligentă a informaţiei şi a tehnologiilor de comunicaţii. Austria salută colaborarea în reţeaua porturilor dunărene. Securitatea energetică va rămâne în continuare o precondiţie pentru inovaţie. Pentru cetăţenii europeni...Noi trebuie să avem acest scop exact în interesul cetăţenilor noştri, să avem acces de energie.
Avem nevoie de o diversificare a rutelor de transport. E nevoie de aceste lucruri. Noi avem acest instrument care exemplifică cele menţionate. Coridoarele de gaz din România, de exemplu, aceste lucruri trebue finalizate, pentru că toate au în vedere şi securitatea furnizării de energie. Austria va încerca să finalizeze şi pachetul pentru energie curată. Urmărim să venim şi cu infrastructura completă, mai bună, care să întărească şi dialogul cu partenerii importanţi din punct de vedere strategic. În plan naţional, avem în vedere dezvoltarea unor tehnologii inovatoare care să susţină o economie corespunzătoare. Austria are o abordare ambiţioasă când este vorba de sursele de energie regenerabile şi creşterea eficienţei în acest sens. Sigur că este o măsură foarte importantă şi ea poate contribui la combaterea efectelor modificărilor climatice. Trebuie avută în vedere o valoare adăugată şi aici mă refer la coeziune, la acel aspect de coeziune. Mulţumesc foarte mult pentru atenţie."