Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vine în România
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vine joi în România, la invitația omologului Klaus Iohannis.
Articol de Cătălin Purcaru, 22 Februarie 2023, 22:53
Realizator: Pavel Ionescu - Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vine joi în România, la invitația omologului Klaus Iohannis. Cei doi șefi de state vor discuta despre susținerea acordată Republicii Moldova pe drumul său european, proiecte comune de interes, dar și despre provocările de securitate și modalitățile de gestionare a efectelor economice și sociale ale agresiunii Rusiei în Ucraina. Republica Moldova este pregătită pentru întreg spectrul de amenințări, a anunțat, astăzi, ministrul de externe de la Chișinău, Nicu Popescu, într-un interviu pentru agenția Reuters. El a precizat că are deplină încredere în forțele de securitate ale țării și în aliații Chișinăului. Subiectul provocărilor de securitate pentru Republica Moldova a fost abordat și în emisiunea "Probleme la zi", desfășurată astăzi la Radio România Actualități.
Reporter: Cătălin Purcaru - Federația Rusă nu a respectat nici până acum suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, deoarece a sprijinit regimul separatist de la Tiraspol și nu și-a retras trupele, a afirmat fostul ministru al apărării din statul vecin, Anatol Șelaru. El a atras atenția că Federația Rusă ar putea să recunoască sau să anexeze Transnistria, fapt care ar însemna o escaladare a situației din regiune.
Anatol Șelaru: Astăzi, Republica Moldova este veriga slabă în acest conflict zonal și desigur că președintele Biden a pus în punctul pe I și a remarcat foarte corect că Republica Moldova are nevoie de sprijin. Suntem expuși și acest pericol de lovitură de stat nu a trecut, doar a fost începutul. Duminică a fost primul miting, dar urmează încă multe acțiuni din partea partidelor pro-rusești și a "coloanei a cincea". Putin niciodată nu a renunțat la ideea de a transforma Republica Moldova într-un Kaliningrad, încă din 2014, când voia să facă Novorusia și să anexeze și teritorii din Republica Moldova la această nouă structură pe care urmau să o creeze. dar atunci Ucraina a rezistat și ne-a salvat și rezistă și acum și ne salvează din nou.
Reporter: Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a afirmat că mesajul președintelui Biden, de susținere pentru Republica Moldova, a fost unul clar, înțeles atât la Moscova, cât și în capitalele europene.
Cristian Diaconescu: Prin nominalizarea Miei Sandu și prin atragerea atenției în legătură Republica Moldova într-un context multilateral, președintele Statelor Unite, într-adevărat, a transmis un semnal extrem de interesant, oarecum atipic față de ceea ce este obișnuit și protocolar în astfel de situații. Interesul Statelor Unite, punctual, în ceea ce privește Republica Moldova, este foarte important în acest moment. Este posibil ca, indirect, să fi răspuns unor categorii de riscuri și amenințări pe care, evident, americanii le știu mult mai bine decât sunt cele aflate la nivelul opiniei publice, simțind fiind nevoia de poziționare într-un astfel de context. Potențialul strategic din perspectiva Federației Ruse în legătură cu Republica Moldova, ca de altfel și cu Peninsula Kaliningrad, în sensul de a genera vulnerabilități și insecuritate în frontiera Alianței Nord-Atlantice este unul foarte mare.
Reporter: Cristian Diaconescu a precizat că, în prezent, prin demersurile președintelui Maia Sandu și partidului aflat la guvernare, parcursul european al Republicii Moldova înseamnă un sprijin concret din punct de vedere financiar, economic, umanitar și în domeniul energetic. Fostul ministru de externe a atras însă atenția că, în eventualitatea în care la Chișinău va exista un guvern prorus, acest sprijin va înceta.