Presa, "constrânsă" de politic, în 2009
Potrivit raportului elaborat de FreeEx, prăbuşirea veniturilor din publicitate, la jumătate, a făcut ca presa din România să fie vulnerabilă la presiunile politice şi economice.
03 Mai 2010, 14:53
Criza economică a afectat libertatea de exprimare şi calitatea produselor media româneşti în 2009 - este concluzia unui raport privind libertatea presei, lansat de mai multe organizaţii neguvernamentale.
Potrivit documentului elaborat de FreeEx, concedierea a 3.000 de angajaţi din mass-media pe parcursul anului trecut a coincis cu creşterea vulnerabilităţii la presiuni politice şi economice, atât la nivel naţional, dar mai ales la nivel local.
"Presa locală trăieşte în sărăcie. Vorbim despre o presă care funcţionează cu resurse puţine, căreia i se cere să livreze orice în banii ăştia şi să nu mai ceară nimic în plus. Am întâlnit televiziuni care funcţionează cu două echipe, un cameraman şi un reporter", a declarat directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani.
Ea a adăugat că în aceste condiţii nu există respect faţă de standardele profesionale şi că totul este să te menţii pe piaţă, indiferent de condiţiile de calitate.
"Evident, noi suntem de părere că sărăcia nu este o scuză pentru încălcarea standardelor etice", a mai spus Ioana Avădani.
Raportul FreeEx mai arată faptul că, în 2009, presa a trecut şi printr-o criză de imagine fără precedent, din cauza derapajelor ce au avut loc în campaniile electorale.
"Ce am remarcat a fost faptul că am avut patroni ai grupurilor de presă care şi-au impus opţiunile în politica editorială, că au existat jurnalişti care n-au rezistat presiunii şi au oferit publicului relatări părtinitoare şi au comis grave derapaje etice", a precizat coordonatorul programului FreeEx al Agenţiei de Monitorizare a Presei, Liana Ganea.
Consecinţele acestor fapte au fost scăderea încrederii în presă, scăderea tirajului publicaţiilor şi chiar a închiderii acestora, unele după campania electorală, a mai spus Liana Ganea.
O mare problemă în 2009 a fost şi accesul la informaţiile de interes public, fie pentru că instituţiile statului nu au o cultură a transparenţei, fie pentru că jurnaliştii şi cetăţenii nu îşi cunosc drepturile.
De asemenea, raportul FreeEx arată că în 2009 au crescut şi presiunile politice asupra presei.
Despre Ziua Mondială a Libertăţii Presei s-a discutat şi în cadrul emisiunii "Interviul serii" de la Radio România Actualităţi. Puteţi urmări emisiunea aici.