Preparate tradiţionale din carne de porc
20 Decembrie 2010, 14:50
Ce feluri de mezeluri se prepară în casă din carnea de porc?
Trandafiri, caltaboş, muşchiul afumat, costiţe afumate, slănină, piftiile.
Trandafirii sunt cârnaţi făcuţi cu carne de porc, tăiată mare, în care se pune sare, piper, zeamă de usturoi, ardei pisat ; se pun la vânt că să se zvânte. Se mănâncă fripţi sau prăjiţi.
Caltaboşii -Cartaboşii -Galbaşii se fac din carne de porc, tăiaţi mărunt, în care se pune sare, piper, stafide, orez.
Se pune la fiert şi în zeamă în care fierb se pune ceapă prăjită.
Costiţele şi muşchii se prepară în două feluri:
a) sau pe cale uscată când atât costiţa cât şi muşchiul se freacă cu sare;
b) sau pe cale umedă, când se pun în saramură.
Se freacă cu sare pe toate părţile, apoi se aşează într-un hârdău sau o cadă mică de lemn: un strat de sare, unul de carne, iar un strat de carne, iar unul de sare. Apoi se pune într-un loc răcoros şi se ţine aici 2 săptămâni. Apoi se scot cărnurile, se spăla puţin şi se pun câteva ore la fum.
Piftia se face din picioare, urechi şi coadă de porc care se pun la fiert , timp de 3 ore, cu apă, şi se are grijă că să nu se adauge în timpul fiertului altă apă.
După fierbere se scoate carnea, iar zeama se lasă să se limpezească, se adună grăsimea de deasupra şi se adaugă zemei usturoi pisat strecurat. Bucăţile de carne se aşează în mai multe farfurii peste care se toarnă zeamă. Farfuriile se pun la răcoare.
Slănina se tăie în fâşii, groase de două degete, se aşează într-o cadă de lemn, un strat de sare, unul de slănină, şi se ţine uşă, la răcoare timp de două săptămâni. Se scot apoi slăninele , se spăla cu apa caldă ; unele se da cu boia de ardei, altele se afumă.
Sfârşind conferinţa va urez la toţi de sfintele sărbători sănătate şi voie bună. “
Conferinţa ţinută la Radio la 18 dec 1932, oră 17A :15 Dr. Petru Ionescu Medic. Veterinar Bucureşti.