"Premiul pentru salvare remarcabilă", acordat STS
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a fost premiat pentru operaţiunea de salvare a unor cercetaşi belgieni în munţii din România, la categoria "Premiul pentru salvare remarcabilă".
Articol de Sorin Solomon, 19 Aprilie 2012, 17:18
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a fost premiat, la întâlnirea anuală a serviciilor de urgenţă din Uniunea Europeană, pentru operaţiunea de salvare a 34 de cercetaşi belgieni rătăciţi în munţii Zarandului, desfăşurată la 21 iulie 2011, anunţă reprezentanţii STS.
"Premiul pentru salvare remarcabilă" decernat de Asociaţia Europeană a Numărului de Urgenţă a fost acordat pentru curajul operatoarei de la numărul de urgenţă 112, care a preluat şi gestionat apelul.
De asemenea, a fost remarcată implicarea deosebită a serviciilor profesioniste care au participat la salvarea belgienilor.
Concursul a fost organizat de Asociaţia Europeană a Numărului de Urgenţă, din care fac parte autorităţi publice ale ţărilor membre ale Uniunii Europene, organizaţii internaţionale şi membri ai Parlamentului European.
La 21 iulie 2011, la ora 19.55, Centrul Judeţean de Preluare a Apelurilor de Urgenţă Arad 112 a primit un apel telefonic de la un cetăţean belgian care informa că s-a rătăcit, împreună cu alte 33 de persoane, în pădurile din apropierea satului Ghioroc.
Grupul de belgieni se rătăcise după ce a mers pe o potecă greşită, de unde nu a reuşit să se întoarcă la locul de campare.
Neştiind locul unde se află belgienii, dar având informaţii ca urmare a discuţiei telefonice şi după localizarea apelului, operatoarea 112 şi-a dat seama că cele 34 de persoane se aflau în regiunea Munţilor Zarandului, între localităţile Covasânţ şi Căsoaia din judeţul Arad.
Ca urmare a identificării urgenţei şi a locului, operatoarea 112 a alertat serviciile de intervenţie şi s-a creat un grup de căutare format din personalul inspectoratelor judeţene de Poliţie şi de Jandarmi, împreună cu angajaţii Ocolului Silvic.
După două ore de căutări, echipajele de salvare au găsit cele 34 de persoane cu vârste cuprinse între 12 şi 30 de ani, dintre care una se afla în şoc hipotermic.
Premiul de anul acesta este a doua distincţie europeană obţinută de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, după cea din 2009, pentru campaniile de educare-informare 112.
STS este administratorul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 care a devenit operaţional în toată România în aprilie 2005.