Premierul Viorica Dăncilă, pe 20 februarie la CNCD
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării va organiza săptămâna viitoare pe 20 februarie audierea premierului Viorica Dăncilă
Articol de Radiojurnal, 17 Februarie 2018, 01:59
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării va organiza săptămâna viitoare pe 20 februarie audierea premierului Viorica Dăncilă după ce aceasta i-a numit "autişti" pe europarlamentarii români care dezinformează Uniunea Europeană.
Declaraţia a fost făcută joi seara la o emisiune de televiziune de la Antena 3, în consecinţă CNCD a decis să îl invite la audieri şi pe moderatorul emisiunii, Mihai Gâdea. Ieri, şeful Guvernului şi-a cerut scuze public pentru declaraţia de joi seară:
Viorica Dăncilă: "Întotdeauna am sprijinit persoanele cu probleme şi voi face acest lucru în continuare. Îmi pare rău că s-a făcut această analogie. Nu a fost în intenţia mea. Am să iau legătura cu organizaţiile. Am să sun personal la cei care au făcut această sesizare şi am să le spun că nu a fost intenţia mea să facă acest lucru. Chiar îmi pare rău că s-a înţeles acest lucru şi mă voi implica ca să construiesc o strategie bună şi pentru astfel de persoane şi pentru alte persoane cu dizabilităţi, care se confruntă cu probleme".
Doamna Dăncilă nu este singurul om politic care a folosit în sens peiorativ termenii "autism" şi "autist", iar organizaţiile neguvernamentale care lucrează pentru recuperarea persoanelor cu autism şi asociaţiile ale părinţilor copiilor cu autism au reclamat în mai multe rânduri remarcile discriminatoare.
Declaraţiile premierului au venit într-un moment în care părinţii copiiilor cu autism aşteptau de la Guvern o soluţie la problemele acestora şi nu jigniri, a spus astăzi pentru Radio România Actualităţi, Ana Dragu, mama unui copil cu autism şi preşedinta Asociaţiei Autism Europa din Bistriţa:
Ana Dragu: "Nu e suficient ca doamna Dăncilă să-şi ceară scuze. De ce este gravă afirmaţia asta? Pentru că arată practic nivelul discursului politic. El reflectă interesul real acordat persoanelor cu dizabilităţi în general şi a persoanelor cu tulburări de spectru autist în special, în condiţiile în care aceste persoane cu autism nu beneficiază de servicii nici de educaţie, nici de sănătate, nici de servicii sociale necesare şi decente penrtu a putea atinge potenţialul maxim. Federaţia de Autism a reclamat în repetate rânduri abuzuri asupra acestui termen şi faptul că persoane din poziţii publice cheie, care ar fi trebuit să sprijine din răsputeri grupurile vulnerabile nu au probitatea termenilor. Vă daţi seama ce grav e asta? Să nu ştii ce vorbeşti!"
Folosirea în sens peiorativ a termenului "autist" i-a atras premierului şi critici din partea politicienilor din opoziţie - de la PNL şi USR.