Premierul solicită preşedintelui reunirea CSAT
Prim-ministrul consideră că evoluţia situaţiei din Ucraina şi recentele declaraţii ale vicepremierului rus impun un răspuns ferm din partea instituţiilor statului român.
Articol de Angela Matei, 13 Mai 2014, 14:10
Premierul Victor Ponta solicită reunirea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi aşteaptă de la Preşedinţie un răspuns la această solicitare.
Prim-ministrul consideră că evoluţia situaţiei din Ucraina şi recentele declaraţii ale vicepremierului rus impun un răspuns ferm din partea instituţiilor statului român.
"Situaţia din Ucraina s-a înrăutăţit în ultima perioadă, văzând referendumurile ilegitime şi ilegale care au avut loc în diverse regiuni şi continuarea actelor de încălcare a Constituţiei Ucrainei, a normelor de drept internaţional şi a acordurilor internaţionale.
"În plus, faţă de această situaţie tensionată au existat acţiuni de provocare din partea unor oficiali ai Federaţiei Ruse şi situaţii cu care autorităţile din România se confruntă şi faţă de care trebuie să ia decizii. Având în vedere această situaţie serioasă este evident că România trebuie să aibă o poziţie instituţională care nu poate fi reflectată decât în baza unei dezbateri şi a unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării", spune Victor Ponta.
Solicitarea a fost făcută în baza art.6, alineatul 2 din Legea de funcţionare a CSAT având în vedere că peste o treime din membri Consiliului sunt miniştri în Cabinetul Ponta.
În opinia şefului executivului este nevoie de o singură voce cu care România să vorbească pe această temă, luând în considerare şi apropiatele prezenţe la Bucureşti ale oficialilor internaţionali, vineri secretarul general al NATO, iar săptămâna viitoare vicepreşedinte american Joe Biden. Victor Ponta a precizat că România trebuie să aibă o poziţie instituţională care nu poate fi reflectată decât în baza unei decizii a CSAT.
Sănătatea şi situaţia meteo, pe agenda şedinţei de guvern
Pe de altă parte, în şedinţa de guvern aflată în desfăşurare, va fi discutat pachetul de servicii medicale de bază care pune accent pe prevenţie.
Printre acestea, vizita obligatorie la medicul de familie cel puţin o dată la trei ani pentru cei cu vârsta până la 39 de ani şi obligaţia de a face anual această evaluare medicală pentru cei care au peste 40 de ani.
Tot astăzi, lista medicamentelor compensate va fi completată cu 17 produse cu indicaţii terapeutice pentru bolile rare.
Ministrul sănătăţii a precizat că până la finalizarea evaluării întregii liste de medicamente compensate, această completare este necesară pentru a nu pune în pericol viaţa pacienţilor cu boli rare.
Tot astăzi printr-un ordin comun al Ministerelor Muncii şi Sănătăţii, persoanele cu accident vascular sever vor putea fi reîncadrate în gradul de handicap grav cu asistent personal şi vor beneficia de indemnizaţie aferentă. 70.000 de pacienţi îndeplinesc aceste condiţii - potrivit ministrului muncii.
Cei doi miniştri, al muncii şi al sănătăţii au mai anunţat că începând de astăzi, persoanele cu handicap permanent sever nu trebuie să se mai prezinte la comisie pentru evaluare odată la 6 luni, aşa cum se proceda până acum.
Nu lipsesc de pe agendă nici recentele avertizări meteorologice, însă situaţia va fi analizată pe larg într-un comandament pentru situaţii de urgenţă care va avea loc în jurul orei 14:00, la finalul şedinţei executivului.