Premierul prezintă Acordul de parteneriat dintre România şi UE
Premierul Victor Ponta a prezentat în Camera Deputaţilor stadiul actual al acordului de parteneriat cu Uniunea Europeană pentru Exerciţiul bugetar 2014 - 2020.
Articol de Radiojurnal, 08 Octombrie 2013, 12:02
În deschiderea şedinţei, primul-ministru Victor Ponta a susţinut că prin acordul de parteneriat, sumele europene vor fi folosite pentru a atenua gravele discrepanţe dintre diferitele zone ale ţării.
Fondurile vor fi utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere şi feroviare sau continuarea proiectelor de dezvoltare rurală.
În cadrul dezbaterilor, reprezentanţii PSD şi PNL au apreciat creşterea ratei de atragere a fondurilor europene.
În schimb, deputatul PDL Alexandru Nazare a criticat documentul, arătând că acesta a fost respins de două ori de Comisia Europeană pentru că nu are un master-plan şi o prioritizare a investiţiilor.
Alexandru Nazare a mai susţinut că documentul este o "sumă de tabele fără noimă".
Primul-ministru Victor Ponta a susţinut că se află în parlament, în urma unei iniţiative a opoziţiei, iar ideea de a prezenta majorităţii o proiecţie pentru următorii şase ani este un semn de normalitate.
"Consider că este importantă acestă prezentare, pentru că urmează şapte ani în care trebuie să învăţăm din propriile greşeli", a spus primul-ministru.
Toate deciziile importante în plan european ale guvernului sau ale preşedinţiei trebuie să fie luate cu consultarea şi cu sprijinul parlamentului, a declarat premierul Victor Ponta.
"Vreau ca, pornind de la acest moment, toate deciziile importante pe plan european să fie luate cu informarea dumneavoastră, în urma unei dezbateri şi în urma unui sprijin pe care parlamentul, autoritatea supremă de reprezentare a voinţei poporului român, să o dea fie preşedintelui, fie guvernului, fie celor care reprezintă România în diverse situaţii", a mai declarat Victor Ponta.
Deblocarea plăţilor pe programul operaţional sectorial, creşterea competitivităţii economice
Premierul a anunţat în plenul parlamentului că Uniunea Europeană a decis deblocarea plăţilor pe programul operaţional sectorial, creşterea competitivităţii economice.
"Chiar din acest an trebuie să ne pregătim pentru că România va deţine în viitor preşedinţia Uniunii Europene", a mai spus Victor Ponta, care a reamintit că la 1 mai 2012 erau cinci programe suspendate, iar acum acestea sunt funcţionale.
"Vă pot spune că de astăzi şi programul de creştere a competitivităţii a fost definitiv deblocat", a mai spus premierul.
Programul era printre cele trei care au fost suspendare în întregime sau parţial în cursul anului trecut, iar celelalte două, cel regional şi cel pentru transporturi fuseseră deja deblocate.
Premierul Victor Ponta şi ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, prezintă marţi, în Camera Deputaţilor, Acordul de parteneriat între România şi Uniunea Europeană privind mecanismul financiar multianual pentru următorii şase ani.
Prezentarea va fi urmată de dezbateri, în cadrul cărora grupurile parlamentare vor putea face comentarii şi vor putea pune întrebări.
Grupurile parlamentare PSD şi PNL de la Camera Deputaţilor vor avea la dispoziţie pentru comentarii şi întrebări câte 10 minute, iar celelalte grupuri câte cinci minute, în cadrul dezbaterilor de marţi din plen privind Acordul de Parteneriat 2014- 2020.
Acordul de parteneriat cu Uniunea Europeană pentru Exerciţiul bugetar 2014 - 2020 reprezintă o prioritate a guvernului.
Documentul, publicat pe site-ul ministerului Fondurilor Europene, stabileşte modalitatea în care vor fi concentrate investiţiile din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii pentru a promova competitivitatea, convergenţa şi cooperarea.
Opoziţia critică acordul, pe care-l consideră neprofesionist şi cere demisia ministrului fondurilor europene, Eugen Teodorovici.
Site-ul politicaromaneasca.ro transmite Live Video de la ora 12.00, prezentarea Acordului de parteneriat între România si UE.
Acord de parteneriat propus de România pentru perioada de programare 2014-2020 |
Ştire în curs de actualizare.