Premierul Marcel Ciolacu susţine că trebuie să existe o dezbatere amplă despre reforma fiscală
Furia fermierilor creşte în mai multe țări din Europa.
Articol de Radio România Actualităţi, 26 Ianuarie 2024, 23:23
Nu doar în Hexagon, dar şi în alte ţări europene furia fermierilor creşte. Sunt revolte în Germania sau Lituania. În Polonia protestele au dus la demisia ministrul agriculturii şi acum sunt proteste şi în Ţările de Jos. Au avut loc demonstraţii şi în faţa Parlamentului European de la Bruxelles. Deja aceste proteste ar putea avea un efect de contagiune, în condiţiile în care sindicatele agricole italiene şi spaniole vorbesc, de asemenea, despre demonstraţii de stradă.
La noi în ţară premierul Marcel Ciolacu a vizitat astăzi o fermă zootehnică din Maramureş, alături de ministrul agriculturii, şi i-a îndemnat pe cetăţeni să cumpere româneşte şi să caute produsele în primul şi în primul rând din România. Întrebat despre impozitarea pensiilor, Marcel Ciolacu susţine că trebuie să existe o dezbatere despre reforma fiscală, cu patronatele, sindicatele şi cu sistemul bugetar, pentru a ne hotărî ce dorim: impozitare unică sau progresivă. Andrei Şerban a sintetizat.
Reporter - Andrei Şerban: Trebuie susţinute companiile care procesează în România, pentru că acestea multiplică plusvaloarea, care porneşte de la materiile prime şi care rămâne în ţară, a fost una din concluziile vizitei pe care premierul Marcel Ciolacu a făcut-o astăzi în judeţul Maramureş. În acest context, el a precizat că toate ajutoarele de stat care au fost acordate fermierilor şi agricultorilor în ultima perioadă provin de la bugetul de stat şi din fonduri europene. Tot el a spus că ajutorul pe care îl poate oferi companiilor româneşti este şi acela de a nu institui taxe noi, dar acest lucru nu înseamnă că exclude dezbaterea privind reforma fiscală şi un nou mod de impozitare.
Marcel Ciolacu: Mă gândesc foarte bine să ţin un echilibru macroeconomic în România. Mi-am asumat acest lucru ca şi prim-ministru. Dacă vrem să distrugem, atunci hotărâm cu toţii că nu mai plătim niciun impozit, dăm numai subvenţii şi am terminat, dar nu mărim cumva impozitarea celor care au venituri excepţionale. Asta înseamnă reformă fiscală cu adevărat, când facem reforma fiscală, ea trebuie să fie dezbătută public, să avem şi cu patronatele, şi cu sindicatele, şi cu sistemul bugetar, cu toată lumea. Dacă venim în acest moment şi luăm măsuri numai pentru sistemul bugetar, la un moment dat exagerăm.
Reporter - Andrei Şerban: Premierul a fost întrebat din nou de ziarişti care este punctul de vedere privind comasarea unor alegeri anul acesta. El a spus că cel mai bun răspuns îl poate oferi electoratul, dar că pentru cetăţeni această temă politică nu este de interes.
Marcel Ciolacu: Una este discuţia din interiorul fiecărui partid, una e discuţia în coaliţie, haideţi să vedem ce îşi doresc românii în primul rând. Din punctul meu de vedere, pentru români nu este nicio prioritate nici o comasare. Nu m-a oprit nimeni pe stradă, nici astăzi, nu m-a oprit nimeni să mă întrebe de comasare. Toată lumea întreabă în ceea ce priveşte nivelul de trai.
Reporter - Andrei Şerban: Vă reamintesc că anul acesta alegătorii ar putea să se prezinte de cinci ori la urne: pentru alegerile europarlamentare, locale, parlamentare, iar cele prezidenţiale ar putea să se desfăşoare în două scrutine. /ta2